Jødehadet er med foruroligende hast stigende i Europa

Antisemitismen har igen fået godt tag de fleste steder i Europa, og en række undersøgelser viser, at hadet mod jøder er stærkt stigende overalt.

Tyskland/jøder
Holocaustoverleveren Assia Gorban tænder et Chanukah-lys under den internationale overlevernat i Berlin den 4. december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

73 år efter Nazitysklands sammenbrud er antisemitismen eller jødehadet stærkt stigende mange steder i Europa – delvis med Danmark som en undtagelse, selv om der også i Danmark er en mærkbar stigning i jødernes angst for at skilte med deres religion i form af kalot eller davidstjernen.

Den europæiske union for fundamentale rettigheder (FRA) har foretaget en omfattende undersøgelse af antisemitismen i 12 af EUs medlemslande. Mere end 16.000 jøder i alderen fra 16 år og opefter har deltaget i undersøgelsen.

Den er den største og fortæller, hvordan jøderne selv opfatter situationen. Og det er nedslående meldinger, der er i rapporten.

90 procent af de adspurgte mener, at antisemitismen er stigende i deres land. Omkring 90 procent siger, at det især er et problem på de sociale medier. Og hele 30 procent føler sig truet i det offentlige rum, især i lande som Polen og de øvrige østeuropæiske lande, men også i Tyskland og Frankrig.

»Årtier efter holocaust er der chokerende og stigende niveauer i antisemitismen. Det plager fortsat Europa,« siger direktøren for FRA Michael O'Flaherty.

Den muslimske antisemitisme

Mange steder er den generelle antisemitisme tilsyneladende i stigning, hvis man spørger jøderne selv. Men i Danmark fremhæves antisemitismen også generelt, men især i forbindelse med muslimerne.

»Uheldigvis er udviklingen over tid blevet værre. I mange år var det at være jøde i Danmark ikke et problem. I dette århundrede er vi begyndt at se trusler, fornærmende udtalelser og terrorangreb mod jøder. Flertallet af disse er blevet begået af folk med muslimsk baggrund,« siger en anonym dansk kvinde i 50erne i rapporten.

Når det drejer sig om holocaustbenægtelse eller udsagn om, at »jøder styrer verden«, så ligger Danmark lavest i forhold til en række andre lande, hvor den slags er mere »almindeligt«. Især i Ungarn, Polen og Frankrig er antisemitismen på en række parametre et større problem end i Danmark.

Citat fra rapporten fra en mand i 40erne.

»Jeg er bekymret for fremtiden for mine børn, siden der bliver set ned på jøder i mit område, hvor folk hader jøder. Vi er bange for, at vores børn på en eller anden måde bliver angrebet.«


Det er ifølge rapporten et problem også i Danmark, at mange tænker over, om de bærer synlige tegn på deres religiøse baggrund, enten ved at bære kalot eller at have davidstjernen uden på tøjet.

Holocaustbenægtelse

»Et af de fundamentale problemer for jøder i Danmark er, at vi ikke tør vise os synligt med vores jødiske identitet i offentligheden i skoler, i gymnasier eller andre steder af frygt for antisemitiske udtalelser, uheldigvis og specielt hos vores muslimske naboer,« siger en dansk mand i 30erne i rapporten.

Også den amerikanske TV-station CNN har foretaget en undersøgelse over antisemitismen i Europa, og ifølge den er der også en stigning. Mere end 25 procent af europæerne mener, at jøderne har alt for stor indflydelse i forretnings- og finansverdenen. En ud af fem siger, at jøderne har for stor indflydelse på medierne og i politik.

Hvad der er mest utroligt i CNNs undersøgelse, er, at en tredjedel af europæerne siger, at de ved lidt eller ingenting om holocaust – altså masseudryddelsen af jøder i Nazityskland i 1940erne.

Undersøgelsen blev foretaget sammen med instituttet ComRes. 7.000 mennesker deltog. De adspurgte boede i Østrig, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Ungarn, Polen og Sverige.