Joe Biden tordner mod Syriens regime

Alle beviser peger ifølge den amerikanske vicepræsident på, at præsident Bashar al-Assad har dræbt uskyldige kvinder og børn med kemiske våben.

USA: Amerikanerne er godt i gang med at tale sig i krig med Syrien. Mens præsident Barack Obama overvejer, hvordan en militær indsats i Syrien skal gribes an, skærper vicepræsident Joe Biden krigsretorikken.

»Der er blevet brugt kemiske våben. Det anerkender alle. Der er ingen, der tvivler på, at uskyldige kvinder, børn og mænd er blevet ofre for kemiske angreb i Syrien,« sagde Joe Biden ifølge BBC i en tale i Houston tirsdag.

»Og der er ingen tvivl om, hvem der er ansvarlig for denne afskyelige brug af kemiske våben i Syrien, nemlig det syriske regime,« fortsatte han.

Den syriske regering nægtede tirsdag FNs våbeninspektører adgang til det område ved Damaskus, hvor det formodede nervegasangreb fandt sted 21. august, men amerikanerne er overbevist om, at præsident Bashar al-Assad stod bag angrebet, selv om der endnu ikke foreligger en endelig konklusion fra våbeninspektørerne.

»Vi ved, at det syriske regime er de eneste, der har de våben. De har brugt kemiske våben adskillige gange tidligere. De har midlerne til at bruge kemiske våben, og de er fast besluttet på at udslette de områder, der er blevet angrebet med kemiske våben,« sagde Joe Biden.

Vicepræsidenten sluttede sin tale foran en gruppe krigsveteraner af med at love handling, og at USA ikke kommer til at stå alene.

»Vi har været i tæt kontakt med vores allierede. Præsidenten og jeg mener, at de, der bruger kemiske våben mod forsvarsløse mænd, kvinder og børn, skal holdes ansvarlige,« sagde Biden.

FNs våbeninspektører får efter planen onsdag adgang til område, hvor angrebet skulle have fundet sted, og hvor flere hundrede civile skulle være blevet dræbt. Og der skulle ifølge Washington Post være en konklusion på undersøgelsen klar allerede torsdag.