Jo flere redningsaktioner, jo mere skruppelløse bliver menneskesmuglerne

Bestræbelserne på at redde flere liv i Middelhavet har i et »trist paradoks« betydet, at menneskesmuglerne bliver dristigere, og flere liv er gået tabt, vurderer EUs grænseagentur, Frontex, i ny risikoanalyse.

Foto: YANNIS BEHRAKIS. Et barn er blandt flere migranter, som forsøger at nå et redningsfartøj fra deres overlæssede båd. I denne situation fra 2. januar 2017 lykkedes det en spansk NGO at redde alle 112 ombord, herunder to gravide og fem børn. I 2016 druknede over 4.500 mennesker i Middelhavet.
Læs mere
Fold sammen

Myndigheder og NGOer har øget indsatsen for at redde menneskeliv i Middelhavet, som tusinder af flygtninge og migranter hver måned begiver sig ud på for at finde et bedre liv eller sikker i Europa.

Men den øgede indsats har resulteret i en forværret situation.

Vel vidende, at redningsskibe venter ude på Middelhavet, pakker skruppelløse menneskesmuglere stadig flere desperate flygtninge og migranter i synkefærdige både.

Det skriver Frontex, EUs grænseagentur, i sin nye årlige risikoanalyse.

»Farlige overfarter på ikke-sødygtige og overlæssede fartøjer bliver organiseret med det primære formål at blive opdaget,« skriver Frontex og henviser til, at skibe udsendt af militæret, EU eller civile organisationer ligger klar - nu ofte helt ned ved eller i libysk farvand - for at samle skibbrudne migranter op, hvis det er nødvendigt.

»Tilsyneladende hjælper alle parter, som er involveret i operationer i det centrale Middelhav utilstigtet de kriminelle med at opnå deres mål med færrest mulige omkostninger, det forstærker deres forretningsmodel og øger chancen for succes,« lyder det videre i Frontex' rapport.

Myndighederne i EU står således over for et »trist paradoks«, siger Frontex' direktør, Fabrice Leggeri.

228 druknede i januar

I 2016 faldt antallet af nyankomne migranter og flygtninge i EU til cirka 382.000 - mange, men et brat fald fra den lille million mennesker, som ankom i rekordåret 2015.

Faldet skyldtes især en aftale mellem EU og Tyrkiet, som betød, at trafikken fra Tyrkiet til de græske øer faldt markant i 2016. Til gengæld øgedes trafikken mellem Afrikas nordkyst - særligt Libyen - og Italien. Omkring 182.000 migranter ankom til Italien i 2016; et rekordstort antal, som især vidner om, at migranter fra Vestafrika satte kursen mod Europa og drømmen om en bedre fremtid.

På trods af indsatsen fra såvel Frontex, den italienske kystvagt og flåde samt adskillige NGOer og civile fartøjer druknede mindst 4.500 i Middelhavet i 2016 - og formentlig flere, da mange lig aldrig er blevet bjærget og nogle forlis måske aldrig opdaget.

Alene i januar 2017 er mindst 228 omkommet på Middelhavet.

Frontex-direktør Fabrice Leggeri siger til DW, at menneskesmuglerne i Libyen nu pakker 160 personer i både, der tidligere blev brugt til 100 personer. Bådene bliver sendt afsted uden mad og redningsveste nok til de ombordværende - en direkte årsag til det høje dødstal i 2016.

96 pct. får hjælp af smuglere

Af de nyankomne migranter i den centrale middelhavsregion har 96 pct. oplyst, at de har brugt menneskesmuglernetværks hjælp til at komme ind i EU.

»Dette viser, at migration via Libyen er helt afhængig af, at man bliver serviceret af smuglernetværkene. Derfor vil enhver aktivitet, der kan afbryde eller afskrække disse gruppe, kunne nedbringe tilstrømningen af illegale immigranter til EU betydeligt,« hedder det i Frontex-rapporten.

Frontex konkluderer i rapporten, at indsatsen på EUs sydlige grænse fremover skal gå på to lige vigtige ben.

Af respekt for liv er der behov for flere og øgede redningsaktioner, velvidende at det utilsigtet kan være med til at fremme menneskesmuglernes forretning. På den anden side er det nødvendigt at forebygge presset på EUs grænser - og dette forestiller Frontex sig er en kombination af hurtig og effektiv grænsebevogtning, flere tiltag i de lande, hvor migranterne kommer fra, samt flere og hurtigere hjemsendelser.