Jo, du er meget bedre end du tror

Vores konkurrencesamfund og de sociale medier kan få dygtige folk til at føle sig som inkompetente bedragere. Og dette fænomen er mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd

Vores konkurrencesamfund og de sociale medier kan få dygtige folk til at føle sig som inkompetente bedragere. Og dette fænomen er mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd, mener forfatter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du nogensinde følt, at du er ude på dybt vand på arbejdet? At du ikke er kvalificeret til jobbet, men alligevel på en eller anden måde har narret kolleger og chef til at tro, at du rent faktisk ved, hvad du laver. Og nu kan det ikke vare længe, inden du bliver afsløret og ydmyget?

I så fald lider du sandsynligvis af »bedragersyndromet«. Det er en følelse, der er særdeles udbredt, men ironisk nok tror de ramte, at de er alene om at have det sådan.

Succes er ingen garanti for selvsikkerhed. Forfatteren Maya Angelou, der døde i 2014, vandt et utal af priser, herunder fem Grammyer, ligesom hun var nomineret til Pulitzer-prisen, men det forhindrede hende ikke i at føle sig som en bedrager:

»Jeg har skrevet 11 bøger, men hver gang tænker jeg »uha, nu bliver jeg afsløret,« har Angelou udtalt ifølge BBC.

Og Maya Angelou er langt fra alene. I dag og på mandag præsenterer BBC radioprogrammet »The Impostors’ Survival Guide« (Bedragerens guide til overlevelse, red.).

TV-kanalen henviser blandt andet til Valerie Youngs bog »The secret thoughts of Successful Women«, hvori hun skriver, at »trods ofte overvældende beviser på deres evner, vil »bedragere« affeje dem som udtryk for held, timing, hjælp fra andre og endda computerfejl.«

Young skriver videre, at kvinder oftere tilskriver modgang og fejl egne manglende evner, mens mænd i højere grad giver udenfrakommende faktorer skylden.

Mens bedragersyndromet er vidt udbredt blandt begge køn, føler kvinder det oftere og stærkere end mænd. Dette skyldes muligvis, at kvinders kompetencer på arbejdsmarkedet bliver draget mere i tvivl end mænds.

Sociale medier forstærker fænomenet

Selv om psykologer har kendt til fænomenet siden 1970erne, mener de, at det er mere udbredt i nutidens konkurrencesamfund, hvor især sociale medier bidrager til folks usikkerhed.

Ligesom de fleste i det virkelige liv viser en facade, der fremstår langt mere selvsikker, end de i virkeligheden er, bruger mange af os sociale medier til at fremvise de positive og succesfulde dele af livet.

Og dette er netop årsagen til bedrager-syndromet. fortæller BBC. Vi kan kun høre vores egne tanker, mens alle andre fremstår fejlfri og sikre på egne evner.

Desuden har de fleste af os forøvrigt en indgroet tro på, at andre ved, hvad de foretager sig. Vi ønsker at leve i en verden, hvor ansvarlige mennesker styrer samfundet i den rigtige retning. Man kan så spekulere over, om det er derfor, vælgerne bliver så rasende, når en folkevalgt politiker viser sig at være langt fra fejlfri.

Valerie Young har følgende råd til at slippe af med bedrager-syndromet:

»Gør det, der skræmmer skidtet løs i dig, og indse, at du overlevede – eller måske faldt pladask på halen. Men du gjorde dit bedste.«

Forøvrigt kan det være et sundhedstegn at føle sig som en bedrager, skriver BBC. Personer, der er overbevist om egen ufejlbarlighed, er nemlig ofte ude af stand til at opfatte egne mangler. De, der rent faktisk er inkompetente, bekymrer sig sjældent om at være det. Og derfor kan det, at du er bange for at falde igennem som bedrager, netop betyde, at du ikke er det.