Jo, bøsser kan godt køre bil

Italiens højesteret har givet en ung sicilianer medhold i, at der var tale om homofobi, da trafikmyndighederne fratog ham kørekortet.

En homoseksuel italiener har nu fået højesterets ord for, at det var udtryk for homofobi, da trafikmyndighederne tog kørekortet fra ham og sagde, at han ikke kunne køre bil. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO BIANCHI

BARCELONA: Overskriften til denne artikel ville næppe være en nyhed i ret mange andre vesteuropæiske lande. Danilo Giuffrida har imidlertid måttet vente i 15 år på at få højesterets ord for, at hans seksuelle observans heller ikke i Italien udgør et handicap i trafikken. Samt at myndighederne gjorde sig skyldig i »åbenlys og oplagt homofobisk opførsel«, da de i sin tid begrænsede hans rettigheder som bilist.

Historien bag den usædvanlige dom tager sin begyndelse i 2000, da den på det tidspunkt 19-årige Giuffrida var til session i hjembyen Catania og i den forbindelse valgte at fortælle militærlægerne om sin homoseksualitet. Om det skete i et anfald af civilcourage, eller om åbenhjertigheden havde at gøre med et på det tidspunkt meget anvendt forsøg på at slippe for værnepligten, er ikke godt at vide. Men lægerne vurderede åbenbart, at han havde fortjent en lærestreg.

Nogle måneder senere blev Giuffrida indkaldt til køreprøve, fordi trafikmyndighederne ikke længere havde tillid til hans »psykiske og fysiske kapacitet som bilist«.

»Og mens jeg sad dér midt mellem folk, der manglede en arm, et øje, eller som var døve, gik det op for mig, at hæren havde informeret de motorsagkyndige om min seksuelle observans, og at det var derfor, jeg var der,« har han forklaret.

Som følge af testen fik Giuffrida i første omgang frataget kørekortet og blev senere pålagt at forny det hvert år indtil hans »seksuelle identitetsforstyrrelser« var »kureret«.

Politikere lurepasser

På den baggrund valgte den unge sicilianer ikke overraskende at lægge sag an mod myndighederne for diskrimination og afsløring af fortrolige personoplysninger. Nogle år senere, i 2008, fandt en domstol begge forhold bevist og tildelte ham en erstatning på 100.000. Men da appelretten reducerede beløbet til en femtedel med et argument om, at udvekslingen af de fortrolige oplysninger mellem to offentlige administrationsenheder ikke er strafbar, valgte Giuffrida at prøve sagen ved Italiens højeste retsinstans.

Her fik han ikke blot medhold. Højesteretsdommerne giver også i afgørelsen, der blev offentliggjort i torsdags, en kæmpenæse til myndighederne for deres »helt uacceptable og gentagne homofobiske opførsel«. Dommen er da også blevet modtaget med begejstring af såvel Giuffrida som Italiens homoseksuelle interesseorganisationer.

»Den er utrolig vigtig og bør anspore parlamentet til at sætte gang i behandlingen af loven om homofobi og give os et tidsperspektiv for, hvornår den kan træde i kraft,« siger Flavio Romani, der er formand for organisationen Arcigay, til avisen La Repubblica.

Mens socialdemokratiske regeringer i Frankrig og Spanien bl.a. har indført homoseksuelt ægteskab, lurepasser også den italienske venstrefløj i vid udstrækning i debatten om ligestilling. Spørgsmålet om bøsser og lesbiskes rettigheder er fortsat eksplosiv i den katolske kirkes hjerteland.

For selv om pave Frans for nylig erklærede, at end ikke Guds stedfortræder på jorden har ret til at fordømme andre mennesker for deres seksualitet, mente trafikmyndighederne i Catania åbenbart indtil for relativt nylig, at det var o.k. at frakende dem kørekortet.