Jimmy Carter opfordrer Obama til at sabotere Trumps planer i Israel

Israel: Der er udbrudt åben krig mellem et- og to-stats folket i USA, og Obama opfordres til at sabotere Trumps planer i Israel, inden han går af.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Hvis man troede, at fredsforhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne var sat på stand by, så kan man tro om igen.

Konflikten er tilbage på diplomaternes bord.

Den nuværende præsident Barack Obamas beslutning forleden om ikke at nedlægge veto mod en FN-resolution, der fordømmer de israelske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem, bliver af Trumps tilhængere anset for at være en krigserklæring ikke alene mod Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, men også mod den kommende præsident, Donald Trump.

Men det rækker meget længere end det.

Obamas indirekte fordømmelse af de israelske bosættelser følger ifølge Trumps tilhængere et spor, den tidligere præsident, Jimmy Carter, lagde ud allerede i november lige efter valget.

Præsidenten, der stod bag Camp David-aftalerne i 1979, der lagde grunden til de første fredsforhandlinger, opfordrede dengang i The New York Times direkte sin partikollega Barack Obama til at anerkende staten Palæstina, inden han den 20. januar forlader Det Hvide Hus.

Det har 137 lande allerede gjort. Men USA har nægtet at tage dette skridt, som i så fald vil blive en af de mest markante beslutninger, Obama har truffet på det udenrigspolitiske område i sin embedstid.

Carter gentog, at det er vigtigt for Obama at aflevere præsidentembedet med en tydelig markering af USAs synspunkter gennem årtier - at forhandle en to-statsløsning med Israel og palæstinenserne baseret på grænserne fra 1967.

Altså en palæstinensisk stat der som udgangspunkt består af Vestbredden, Gaza-striben og med Østjerusalem som en hovedstad.

Denne kronik har - sammen med Obamas egen politik siden 2009 - lagt grunden til Obamas indirekte støtte til resolutionen i FNs Sikkerhedsråd forleden, siger flere af Trumps nærmeste rådgivere.