Jihadisterne kan bevæge sig frit i hele Europa

Den franske indenrigsminister opfordrer EU til at »tage sig sammen«, efter at en kendt og eftersøgt jihadist i går blev identificeret som en af de dræbte under onsdagens skuddrama uden for Paris.

Paris’ gader er fyldt med sværtbevæbnede politistyrker efter terrorangrebet fredag. Foto: Francis Pellier Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Allerede inden Abdelhamid Abaaouds død i forbindelse med onsdagens voldsomme raid mod en lejlighed i Paris-forstaden Saint-Denis var blevet officielt bekræftet, begyndte franskmændene at undre sig – og harmes.

For hvordan i alverden kunne et af Islamisk Stats kendteste og mest karismatiske europæiske medlemmer befinde sig i hjertet af Frankrig – og dermed EU – uden at nogen tilsyneladende havde haft den fjerneste anelse om det?

Den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, havde da også svært ved at skjule sin indignation under et pressemøde kort efter, at retsmedicinere i går eftermiddag langt om længe havde kunnet identificere søndersprængte legemsdele som tilhørende den højtplacerede jihadist.

»Ikke en eneste efterretning fra de lande, som han må være rejst igennem for at nå frem til Frankrig, er blevet videregivet til os. Først mandag den 16. november, efter attentaterne i Paris, fik vi fra en ikke-europæisk efterretningstjeneste et tip om, at han var blevet set i Grækenland,« snerrede han:

»Europa bliver nødt til at tage sig alvorligt sammen. Vi skylder ofrene og deres efterladte at udvise en langt større handlekraft i samarbejdet om terrorbekæmpelse,« fastslog Bernard Cazeneuve.

Burde have været jaget vildt

Også flere andre af de døde terrorister, det indtil nu er lykkedes at identificere, har haft held til at rejse frem og tilbage mellem Frankrig/Belgien og Syrien uden at blive opdaget. Men i Abaaouds tilfælde er den uhindrede pendlertrafik særligt himmelråbende:

Dels pralede den belgisk-marokkanske jihadist i et provokerende interview med Islamisk Stats online-magasin Dabiq tidligere på året åbenlyst med sin travle rejseaktivitet og hånede de europæiske efterretningstjenester.

Dels – og især – har han tilsyneladende haft en afgørende finger med i spillet ved fire af de seks attentater, som det inden for det seneste halve år er lykkedes de franske myndigheder at forhindre.

Abaaoud burde med andre ord, når han viste sit velkendte ansigt på kontinentet, være jaget vildt fra Nordkap til Gibraltar og fra Lissabon til Piræus.

Trods det var han i fredags efter al sandsynlighed på plads i Paris som operationel leder af en serie terroranslag, der meget vel kan komme til at markere et vendepunkt i nyere europæisk historie. Hvorfor?

Måske fordi der paradoksalt nok kun er fri bevægelighed for personer i Schengen- området, mens informationsstrømmen mellem medlemslandenes efterretningstjenester bliver bremset af mentale grænsebomme, foreslår Libération.

»Staterne ser fortsat terrorbekæmpelse som et domæne, der hører ind under deres nationale suverænitet,« siger politologen Pierre Bachelet til avisen.

Mens indenrigsminister Cazeneuve på et ministermøde i dag vil forsøge at overbevise sine kolleger om, at det ikke går længere, kan han i det mindste glæde sig over én ting: Abaaoud er færdig med at trække såvel den franske som andre europæiske efterretningstjenester rundt i manegen. Også i den grad.

Allerede onsdag gav de franske myndigheder udtryk for, at ildkampen mellem politi og jihadister i Saint-Denis havde været usædvanlig voldsom og brutal. Eksempelvis nåede sikkerhedsstyrkerne at affyre ikke færre end 5.000 skud. Og i går afslørede elite-enheden RAIDs leder, Jean-Michel Fauvergue, i interview med en række medier flere dramatiske detaljer.

Politichefen forklarede blandt andet, at operationen kom skidt fra start. Et forsøg på at sprænge døren ind til jihadisternes lejlighed i luften mislykkedes, hvilket gav dem mulighed for at forskanse sig.

De følgende timer blev der udvekslet maskingeværsalver, riffelskud og håndgranater i en lind strøm. Og først da det langt op ad formiddagen – aktionen begyndte kl. 4.15 – lykkedes for snigskytter at få ram på en af jihadisterne, fik sikkerhedsstyrkerne overtaget.

Landede hos underboen

Det var umiddelbart herefter, at en kvindelig jihadist – formentligt Abaaouds kusine, Hasna Aitbouhlacen – udløste sit selvmordsbombebælte med fatale og makabre konsekvenser.

»Alle vinduerne blev blæst ud, og en legemsdel – et stykke af rygsøjlen – landede ovenpå en af vores biler,« fortæller Jean-Michel Fauvergue.

Herefter kunne politiet trænge ind i lejligheden og anholde to jihadister. Resterne af en tredje, der blev fundet hos underboen – gulvet var delvist kollapset – viste sig efter døgnlange undersøgelser at tilhøre Abdelhamid Abaaoud.

De franske myndigheder havde fået ram på deres mål. Men forinden var det efter fire forgæves forsøg lykkedes ham at sprede en skræk og rædsel i hjertet af Europa, som kan få vidtrækkende konsekvenser.