Jihadister bruger nazi-miner som bomber

I sandet i Egypten ligger 17 millioner miner fra Anden Verdenskrig. Her udkæmpede briterne og tyskerne ørkenkrig. Nu bruger Islamisk Stat minerne som våben.

En kirkegård for allierede faldne under Anden Verdenskrig i el-Alamein i det nordlige Egypten. Den 92-årige veteran Andy McGovern besøgte stedet i 2012 for at markere 70-året for slaget ved el-Alamein. Reuters/Mohamed Abd El Ghany Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i bogstaveligste forstand med fare for liv og lemmer at bevæge sig rundt på de gamle slagmarker fra Anden Verdenskrig i det nordvestlige Egypten.

Det var her, det tyske Afrikakorps kæmpede med briternes 8. Arme blandt andet i slaget ved el-Alamein, hvor tyskernes fremrykning mod øst blev standset.

Kampene her fandt sted i efteråret 1942. Fra da af trængte briterne tyskerne længere mod vest. Men i Egypten er der stadig efterladenskaber fra krigen, og det er efterladenskaber, som de væbnede styrker, der er i området nu 74 år senere, drager nytte af.

Dengang blev der lagt millioner af miner i ørkenen. Ifølge de egyptiske myndigheder ligger omkring 17,5 millioner af de 23 millioner miner, som er rundt om i Egypten, på slagmarkerne fra Anden Verdenskrig.

Og sprængstoffet fra de gamle miner har den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) fået øje på. Nyhedsmagasinet Newsweek skriver, at IS, der er aktiv i nabolandet Libyen, og andre jihadgrupper reelt kan færdes frit i området.

Grænsen til Libyen er porøs. Der er ikke meget kontrol, og man skal kende minefelterne godt for at bevæge sig i dem.

Det gør lokale beduiner. Ifølge Newsweek tjener de penge på at grave minerne op og også på at eskortere smuglere og jihadister igennem de gamle minefelter.

- Vi har fået mindst ti rapporter fra militæret om terrorister, der har brugt gamle miner, siger Fathy el-Shazly, der indtil for nylig var leder af Egyptens operationer for minerydning, til nyhedsmagasinet.

- Selv nu skaber disse tingester problemer på mange måder.

Nu synes Mellemøsten ikke at være det område på planeten, hvor der er størst mangel på våben. Det kan virke lidt primitivt at bruge gamle miner.

Men for grupper som IS og for Ansar Beit al-Maqdis, der opererer i Sinai og har erklæret sig loyal over for IS, kan minerne være den letteste adgang til sprængstof, skriver Newsweek.

Fænomenet begyndte i 2004, da 34 mennesker blev dræbt af en bombe lavet af gammelt sprængstof i Sinai.

Siden da er det blevet langt mere udbredt.

/ritzau/