»Jihadi John« var involveret i terrorplot mod London

Mohammed Emwazi, bødlen fra Islamisk Stat, der også kendes som »Jihadi John«, var i 2005 med i planlægningen af et fejlslagent terrorangreb mod London, skriver britisk avis.

Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Det seneste år er han blevet eksponeret som den britiske bøddel, der foran snurrende kameraer har halshugget gidsler for Islamisk Stat (IS), men allerede i 2005 var Mohammed Emwazi, bedre kendt som »Jihadi John« i myndighedernes søgelys i England.

Den britiske avis The Observer skriver søndag, at Mohammed Emwazi var en del af en terrorcelle, der var med i planlægningen af et fejlslagent terrorplot mod London i 2005. Angrebet fandt sted 21. juli i 2005, men modsat det terrorangreb, der fandt sted i hovedstaden få uger før, og hvor 52 blev dræbt, blev det en fuser. Fire mænd forsøgte indenfor kort tid at sprænge sig selv i luften på fire forskellige steder, men i alle fire tilfælde var det kun detonatoren på bomben, der eksploderede.

Efterfølgende lykkedes det politiet at anholde de fire mænd, der stod bag det forfejlede angreb, og flere af dem har Mohammed Emwazi haft kontakt til, skriver The Observer nu.

Det rejser ifølge avisen atter spørgsmålet om, hvordan han var i stand til at rejse til Syrien i 2013, hvor han lod sig indrullere hos IS, og hvor han nu bestrider så høj en rank, at flere betragter ham som verdens mest eftersøgte terrorist.

Den britiske efterretningstjeneste, MI5, har allerede fået hård kritik for, at myndigheden ikke var i stand til at holde snor i Mohammed Emwazi, der i 2007 atter blev et navn hos myndighederne, da han blev en del af celle, der skulle rekruttere for al-Shabaab, en islamistisk bevægelse med tilknytning til al-Qaeda, i London.

Mohammed Emwazi var indtil sidste uge blot kendt som »Jihadi John«, indtil BBC og Washington Post synkront kunne meddele, at hans borgerlige navn var Mohammed Emwazi, og at han var født og opvokset i det vestlige London.

Premierminister David Cameron bad allerede i efteråret efterretningstjenesterne om at sætte alle sejl ind på at fange den britiske ekstremist.