Jetset-munk bag bizar skandale på flugt fra politiet

Med store oratoriske evner og en velsmurt PR-maskine fik den buddhistiske munk Wirapol Sukphol tilranet sig enorme rigdomme i Thailand. Han blev sidst set på et privatfly med kurs mod Paris.

Da en video af den buddhistiske og nu efterlyste munk Wirapol Sukphol iført designersolbriller i et privatfly for en måneds tid siden dukkede op på YouTube, blev det startskuddet til en bizar sag om misbrug af religiøs status. Ifølge politiet har en munk aldrig været indblandet i så mange former for kriminalitet. Billedet stammer fra det 47 sekunder lange videoklip. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tilværelse i simple omgivelser. Et liv i cølibat uden stræben efter materielle goder.

Hverdagen som munk i et af Thailands mange buddhistiske templer er rig på åndeligt indhold frem for den slags, der kan gøres op i thailandske baht eller amerikanske dollar. Sådan ser virkeligheden ud for størstedelen af Thailands 61.416 munke. Bare ikke for 34-årige Wirapol Sukphol.

Da en video af ham iført designersolbriller siddende i et privatfly for en måneds tid siden dukkede op på internettet, blev det starten på en bizar kriminalsag, der vokser sig større dag for dag. Afsløringerne er faldet som perler på en buddhistisk bedekrans i sagen, der beskrives som den største religiøse skandale i Thailand i årevis. Den efterlyste munk er stadig på flugt fra politiet og har fået frataget sin religiøse titel. Han er anklaget for millionsvindel og overgreb på en mindreårig samt mistænkt for manddrab i forbindelse med et trafikuheld, hvor han stak af.

Bilflåde og hvidvask

Wirapol Sukphol menes at have samlet en formue på over 180 mio. kr. i form af dyre biler, ejendomme og millioner stående på 41 forskellige konti. Alene i perioden fra 2009 til 2011 formåede han at købe 22 Mercedes, der sammen med yderligere 50 køretøjer udgjorde en hel flåde af biler, han ejede. Nogle gav han væk til ældre munke, mens andre blev solgt som en måde at hvidvaske penge på.

»Gennem årene har der været adskillige sager, hvor folk har misbrugt deres religiøse status, men aldrig har en munk været indblandet i så mange slags kriminalitet. Vi har aldrig set et så omfattende tilfælde, hvor en munk har ødelagt så meget for så mange mennesker og for det thailandske samfund,« siger Pong-in Intarakhao, der leder efterforskningen, til nyhedsbureauet AP.

Overnaturlige kræfter

Historien om Wirapol Sukphol begynder for år tilbage. Som teenager blev han optaget i et tempel i det nordøstlige Thailand, hvor han med tiden fik noget af et omdømme. Den unge munk fik ry for at besidde overnaturlige kræfter. Han kunne både flyve og gå på vandet, forlød det.

Mange lokale troende donerede villigt til forskellige projekter af religiøs karakter, og Wirapol Sukphols følge voksede støt. Han besluttede sig for at tildele sig selv titlen Luang Pu – en titel, der normalt gives til langt ældre munke og ikke til en i 30erne.

Men hvordan lykkedes det for en person født i et fattigt område af Thailand på så kort tid at omsætte religiøs status til styrtende rigdom?

En del af forklaringen er Wirapol Sukphols talegaver, men også munkene omkring ham forstod at udnytte potentialet til det yderste. Hjemmesiden for det lokale tempel hyldede Wirapol Sukphol som en helgen, mens de på sociale medier finpudsede hans image.

Resultatet var gavmilde beløb doneret til mere eller mindre tvivlsomme formål.

I et enkelt tilfælde blev der foran templet oprettet en 11 meter høj buddhastatue finansieret af lokale bidrag. Statuen skulle bygges af den kostbare stentype jade, men i stedet brugte man malet cement. En anden indbringende forretning bestod i at sælge medaljoner og amuletter prydet med Wirapol Sukphols motiv. De kostede stort set ingenting at fremstille og kunne sælges for op til over 1.500 kr. til samlere. Pengene strømmede ind, og den nyrige munk var ikke bleg for at vise sin velstand frem.

En af de personer, der har tilført ekstra detaljer til den i forvejen farverige fortælling, er en af piloterne på det privatfly, Wirapol Sukphol ofte gjorde brug af. Han har på Facebook berettet om, hvordan munken medbragte stakkevis af hundreddollar-sedler.

»Jeg undrede mig altid over, hvilken slags munk, der havde den slags penge,« funderede piloten på sin profil.

Tømte konti

Men i takt med afsløringerne er det ikke kun beløbene og Wirapol Sukphols adfærd, der har været kilde til undren og vrede i den thailandske befolkning. Politiets efterforskning er ligeledes under hård beskydning. Hverken politiet eller landets buddhistiske institutioner havde set skandalen komme, før det 47 sekunder lange videoklip ramte YouTube.

Og til trods for den store offentlige opmærksomhed på sagen lykkedes det ikke for politiet at spærre Wirapol Sukphols mange bankkonti, der nu er så godt som tømte. Myndighederne har annulleret eksmunkens pas og samarbejder nu med 20 lande om at spore ham.

Indtil nu er det lykkedes Wirapol Sukphol at undslippe. I en periode opholdt han sig på et meditationscenter i Provence. Han menes nu at befinde sig i USA i nærheden af Los Angeles.