Jesus reddede et barn – og debatten i USA

Jesus Cordova havde sneget sig ulovligt ind i USA, men pludselig mødte han i ørkenen en forkommen ni-årig dreng og drengens hund. Skulle han hjælpe drengen og få fat i politiet, eller skulle han hjælpe sig selv videre mod den amerikanske drøm?

Manuel Jesus Cordova (t.v.) blev den 4. december hædret for sin heltemodige indsats i Nogales, Arizona. Den mexicanske statsborger blev hos en ni-årig dreng natten, efter at drengen og hans mor havde været involveret i en bilulykke, der kostede moren livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeffry Scott/AP

SANTA FE: Jesus kom før jul i år, og han kom med et budskab til amerikanerne.

Og vi taler ikke om religion. Men om immigration.

I de seneste måneder har ulovlige mexicanske indvandrere lidt samme skæbne som fastelavnstønder – stort set alle republikanske præsidentkandidater har slået til dem, og som en kommentator konstaterede efter den seneste republikanske TV-debat:

»Det virker som om, partiets kandidater konkurrerer om at være mest imod indvandrerne,« og det amerikanske svar på Pia Kjærsgaard, kongresmedlem Tom Tancredo, udbrød begejstret under debatten: »Sikke en aften. Alle forsøger at være mere Tancredo end Tom Tancredo.«

De konservative politikere har læst skriften på væggen, for meningsmålinger i Iowa og New Hampshire viser, at republikanske vælgere vil have en hård kurs mod indvandrere – det er det næstvigtigste emne i valgkampen – og som analytikeren Adam Smith siger til nyhedsbureauet AP:

»Kravet om en hårdere kurs handler om økonomisk usikkerhed, om kultur, om lov og ret, om race.«

Jesus i ørkenen
Jesus kom før jul i år, og han kom gående direkte ind i den ophedede debat.

Hans fulde navn er Manuel Jesus Cordova, han er far til fire og 26 år, og han bor i den lille mexicanske by Magdalena. Han er brolægger af profession, men på det seneste har det knebet med arbejde i hjembyen, og han besluttede sig i sidste måned for at gå over grænsen – til USA.

Han gik uafbrudt i to dage, gennem ørkenen og over grænsen, og på den amerikanske taksigelsesdag var han ganske kort fra målet for sin rejse – Tucson. Men han nåede aldrig så vidt, for pludselig – i en fjern kløft – mødte han den ni-årige Christopher Buchleitner og drengens labrador.

Drengen var forslået og skrammet, og han var ude af sig selv. Christopher talte ikke spansk, Jesus talte ikke engelsk, men sidstnævnte forstod til sidst, hvad der var galt: Den ni-årige dreng og hans mor havde været på en campingtur i ørkenen, og tidligere på dagen var deres bil skredet af vejen i en kurve og styrtet næsten hundrede meter ned ad en skrænt. Moderen var stadig nede i bilen, og Christopher – iklædt shorts og T-shirt – var tydeligvis forkommen.

I fængsel og så ud
Hvad gjorde Jesus?

Hjalp drengen? Eller hjalp sig selv?

Han fortalte bagefter, at han tænkte på sine egne fire børn, og så var valget ikke så svært. Han lod drømmen om Amerika være drømmen om Amerika, og han kravlede ned i kløften til moderen, han fortalte hende, at han var hos sønnen, og at han ville få fat i hjælp, men hun udåndede kort efter. Han kravlede op til Christopher, han gav ham sin jakke, han tændte et bål, og i 12 timer blev han hos drengen. Den følgende morgen fik han fat i en gruppe af jægere, og de fik fat i den lokale sherif.

Sheriffen måtte gøre, hvad der skulle gøres. Han kunne ikke genforene Christopher med sin far, for faderen var død to måneder tidligere, men han fandt frem til en morbror, som siden er blevet værge for drengen, men der var ingen kære mor for Jesus Cordova.

Han havde ulovligt sneget sig ind i USA, og han tilbragte de følgende døgn i et lokalt fængsel og blev derefter sendt tilbage til Mexico.

Stor moralsk karakter
Her kunne historien være endt, men selv for de argeste modstandere af immigration var der noget hjertestyrkende over Jesus Cordovas selvopofrelse.

Som vicesheriffen, der anholdt ham, fortalte til radionetværket NPR:

»Vi kunne ikke gøre andet end at sende ham tilbage, men om aftenen fortalte jeg mine børn, at de ikke altid skal skue hunden på hårene – at ulovlige indvandrere også er mennesker og ofte gode mennesker.«

En af de hårdeste modstandere af ulovlig indvandring, den tidligere chef for grænsepolitiet, Dave Stoddard, er enig. Som han siger til avisen Tucson Citizen:

»Denne fyr, Jesus Cordova, har udvist moralsk karakter ... Jeg har ikke noget imod, at han bliver en del af det amerikanske samfund.«

Den største avis i Arizona, den indvandrerkritiske Arizona Republic, konstaterer, at »Jesus Cordova reddede et barn, og han viste os, at indvandrere er mennesker akkurat som os andre ... Han har gjort os en stor tjeneste i debatten.«

Det lokale kongresmedlem, demokraten Raul Grijalva, har fremlagt en lov i Kongressen, som vil give den mexicanske brolægger arbejdstilladelse, og en humanitær gruppe har startet en indsamling, som skal give Jesus en bedre jul – til jul.