Jerusalem på intifadaens rand

Israel og palæstinenserne giver hinanden skylden for, at Jerusalem er ramt af daglige sammenstød, stenkast og overfald. Premierminister Netanyahu lover ro og orden.

En israelsk betjent holder vagt ved vraget af den bil, som med en ung palæstinenser bag rattet onsdag påkørte en gruppe israelere, der ventede på letbanen i Jerusalem. Episoden omtales – afhængigt af øjnene der ser – som terror, et hændeligt uheld og en heltegerning. Uanset hvad bliver stemningen i byen mere og mere trykket. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: De hule dunk fra den blå og hvide israelske politihelikopter over Østjerusalem varsler mere uro og flere sammenstød.

»Ethvert forsøg på at volde harme på byens borgere vil blive mødt med hård gengældelse,« siger Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Hans reaktion kommer efter en episode onsdag eftermiddag, hvor Abd al-Rahman al-Shuludi, en 21-årig palæstinenser, kørte sin bil ind i en gruppe israelere, der ventede ved en station på letbanen i Jerusalem.

Et spædbarn på tre måneder blev dræbt og syv andre såret. Al-Shuludi blev skudt, da han forsøgte at flygte fra scenen, og han døde senere på et israelsk hospital i byen.

Israel omtaler episoden som et terrorangreb. Mange palæstinensiske medier siger, det var en tilfældig ulykke, mens Hamas kalder det »en heltegerning« og siden onsdag har brugt al-Shuludis portræt på plakater med overskriften »Den Tredje Intifada«.

»Angrebet i Jerusalem er en heroisk hændelse og et naturligt svar på besættelsens forbrydelser mod vores folk og hellige steder,« siger Hamas-bevægelsens talsmand i Gaza, Mushir al-Masri.

Nætterne i Østjerusalem er præget af vold og sammenstød mellem palæstinensere og israelske politistyrker. Stemningen på Tempelbjerget er anspændt, og israelske busser, letbanen og private køretøjer mødes med byger af sten, når de bevæger sig i grænseområdet mellem byens østlige og vestlige dele.

Fastlåst situation

Stemningen i byen har været på bristepunktet siden kidnapningen af – og mordet på – tre jødiske teenagere i juni, efterfulgt af et lige så bestialsk mord på en palæstinensisk teenager fra byen.

Efter onsdagens angreb er det ikke kun Benjamin Netanyahu, der kræver, at voldsepisoderne i byen hører op.

»Jeg opfordrer regeringen til at løse den uudholdelige situation,« siger Jerusalems borgmester, Nir Barkat.

Det israelske dagblad bruger ordet »intifada« om den situation, Jerusalem har befundet sig i siden juni 2014. Og økonomiminister Naftali Bennett indrømmer, at den israelske regering ikke har formået at skabe sikkerhed for byens jødiske befolkning.

Flere af beboerne i nabolaget Silwan i Østjerusalem, hvor al-Shuludi også boede med sin familie, beskylder Israel for at stå bag de seneste måneders optrapning af volden i byen.

»De rykker ind i vores kvarterer midt om natten og overtager huse,« siger Ahmed, der til daglig bor i Silwan. Han refererer til en episode i løbet af ugen, hvor ni jødiske familier rykkede ind i huse i det arabiske Silwan-kvarter i Østjerusalem.

Bosætterne får frit spil

Ved siden af ham står Fares, der også bor i Silwan, og som har taget del i sammenstødene mellem palæstinenserne og de israelske politistyrker de seneste dage. Han mener også, at Israel bærer skylden for situationen i byen med konstant udvidelse af bosættelser. Men også fordi den israelske regering ifølge hans udsagn intet gør for at inddæmme eller fordømme bosætternes daglige angreb mod palæstinensere.

Søndag blev en femårig palæstinensisk pige kørt ihjel af en israelsk bosætter fra Yitzhar på hovedvejen nord for Ramallah. En hændelse, Israel betegner som en ulykke, men som ingen palæstinensere synes at være i tvivl om, var et planlagt angreb.