Jerusalem forbereder sig på snestorm

Palæstinensere og israelere har travlt med at forsyne sig med fødevarer og varmeapparater med udsigten til kraftigt snefald tirsdag og onsdag.

Mens himlen over Jerusalem tirsdag formørkes, piler den hellige bys beboere rundt for at hamstre fødevarer og gas til varmeapparater.

Den israelske meteorolog Danny Rupp har forudsagt 12 til 24 timers snestorm i Jerusalem, der ser ud til at toppe onsdag. En anden meteorolog, Barry Lynn, spår, at stormen vil dække byen op til 60 centimeter sne, skriver Reuters.

Mange Jerusalem-beboere har stadig friske minder fra den værste storm i 50 år, der i 2013 lammede regionen og forårsagede strømafbrydelser, som efterlod titusinder uden el og varme.

Den forestående storm ventes ikke at blive lige så voldsom, men sneplove og mandskab er i sat i beredskab.

En sælger i Jerusalem fortæller om situationen tirsdag:

»Vi skyndte os af sted, for man kan ikke finde varmeapparater hvor som helst her.«

Snestormen truer med at forværre situationen i Gaza, hvor tusindvis bor i FN-herberger og beskadigede huse efter krigen mod Israel sidste sommer. De har kun strøm seks timer om dagen.

»Vi har ingen elektricitet, intet drikkevand, ingen genopbygning, og nu kommer der en storm. Vores folk har brug for hjælp fra hele verden,« siger Samir Ali, en 47-årig taxachauffør i Gaza, til Reuters.

I den palæstinensiske by Ramallah har handlende ryddet hylderne for brød og vand.

I Jerusalem varsler borgmester Nir Barkat, at indfaldsvejene til byen sandsynligvis bliver lukket, så snart sneen begynder at falde. Sidste vinter blev hundredvis af bilister fanget i deres køretøj på vej til Jerusalem og måtte vente i timevis på at blive hentet af pansrede mandskabsvogne.

»Erfaringerne fra sidste storm har lært os en lektie,« siger Nir Barkat.