Jerusalem: Byen, der driver folk til vanvid

»Jerusalem-syndromet« får folk til at tro, de er Messias.

Kristne pilgrimme bugserer et kors gennem Den Gamle By i Jerusalem, som lægger hus til såvel kristnes som jøders største helligdomme, mens den hos muslimer kommer ind på en tredjeplads over hellige byer. Den hellige by udmærker sig imidlertid også ved at få en del af sine religiøse tilrejsende til at tro, at de er profeter og moderne inkarnationer af skikkelser fra Bibelen. Fold sammen
Læs mere
Foto: GALI TIBBON

JERUSALEM: En »Jesus« i hvide gevandter checkede i sidste uge ind på Petra Hostel lige ved Jaffa Gate i Jerusalems Gamle By. Han blev ikke længe - blot et par dage, fortæller Niil, der i et par måneder har arbejdet i receptionen, med et skævt grin.

»Manden var russer, omkring 55 år, havde langt, blondt hår og troede, han var Jesus.«

Jerusalem lægger navn til en hel særlig type besættelse: Jerusalem-syndromet. I en tid, hvor Jerusalem igen er centrum for fredsforhandlinger og internationale tovtrækninger, er disse tilfælde en påmindelse om, at byen ikke blot driver politikere til vanvid, men også nogle besøgende. Fænomenet hentyder til en tilstand, hvor folk, ofte tilrejsende turister, bilder sig ind, de er profeter og moderne inkarnationer af skikkelser fra Bibelen.

Der var for eksempel manden fra Midtvesten, som hævdede, at han var apostlen Paulus, da han blev fundet i Jerusalems Gamle By iført en hvid robe. Han blev arresteret af politiet, efter han forsøgte at tvinge jøder og muslimer til at følge sine ordrer.

Vildfarne turister

Så var der den nøgne tysker, som sagde, at han var Johannes Døberen. Han blev fundet omvandrende i Den Judæiske Ørken i færd med at døbe fremmede.

Hans-Ole Bækgaard, cand.theol. og præst i Den Danske Kirke i Jerusalem i en årrække, beskriver tilstanden således:

»Fænomenet findes. Det er ganske vist. Det er en form for psykologisk ansporing eller hallucination. Nogle gange tror folk, de er selveste Messias, andre gange Johannes Døberen eller Paulus.«

Mange af de vildfarne turister bliver ført til det psykiatriske center Kfar Shaul - en tidligere arabisk landsby med huse i sandsten - i Jerusalem, hvor psykiateren Gregory Katz, der leder centrets skadestue, har specialiseret sig i tilfældene:

»Jeg forstår fuldt ud folk, der er skeptiske. Hvis jeg ikke selv havde set Jerusalem-syndromet med mine egne øjne, ville jeg også være skeptisk. Men man kan ikke nægte, hvad man virkelig ser og hører.«

Katz og hans kolleger behandler hvert år 30-40 patienter for syndromet.

Rammer skandinaver

Og i Jerusalems Gamle By er de bibelske »gengangere« ikke et sjældent syn.

»Jeg har set det ofte. Folk kommer til et sted, der er så overvældende, så særligt for dem, at de mister forstanden,« fortæller 22-årige Hader Gillelman, der arbejder i Christ Church Heritage Center lige ved Jaffa-indgangen til bydelen.

»Folk føler, at de kender sandheden og må dele den.« Hader Gillelman husker særligt en episode fra for to år siden, hvor en ung amerikansk fyr troede, at han var »englen Jesus«. Og en kvinde iført hvide gevandter løb for nyligt rundt i Den Gamle By og skreg »Jeg er Messias«.

Ifølge doktor Katz, der fingererer med et stort bundt nøgler i hånden, er særligt skandinaver i fare for at blive ramt af syndromet:

»Op igennem tiden har vi haft mange patienter fra det skandinaviske område - Danmark, Sverige, Norge og Finland,« forklarer doktor Katz, der henviser til, at Jerusalem har en særlig mening i den protestantiske tro, hvor det er et levende sted.

»Jerusalem er som at gå i Bibelen,« fortæller han.

Dakkak, der i 50 år har arbejdet i »Old City Bazar« lige ved siden af Fødselskirken i Den Gamle By, er enig i, at syndromet især rammer kristne.

»Vi muslimer har ikke disse mellemmænd,« siger Dakkas med henvisning til evangelisterne, apostlene og de øvrige skikkelser, der ud over Jesus befolker og præger Bibelen. Dakkak pointerer, at det især er omkring højtiderne såsom påske og jul, at nye Messiaser dukker op.

»Man kan hurtigt genkende dem,« siger han siddende sammenkrummet på hjørnet foran sin butik, der sælger antikviteter og kort.

»Det usædvanlige flagrende tøj, en mærkelig stok, en messende stemme. De er ramt af for meget religion,« siger han og smiler.

»Den rigtige Messias«

En betragtning Hans-Ole Bækgaard, den tidligere Jerusalem-præst, er enig i.

»Det er de fanatiske, de radikale, det slår klik for. Jeg er enig i, at der kommer en Endetid; at Endetiden kommer.«

»Men der, hvor det går galt, er, når folk læser Bibelen som en køreplan, hvor bibelske profetier konkret går i opfyldelse i landet Israel. Det er den ængstelige måde at læse Bibelen på. Jeg kommer selv i Indre Mission - men her er tolkningen endnu længere ude.«

Doktor Katz inddeler Jerusalem-syndromet i to kategorier. Det ene kalder han »Det ægte Jerusalem-syndrom«, som er det, der rammer turister. Det er tilfælde, hvor patienter, der ikke har nogen fortid med mentale problemer, bliver fundet i hvide gevandter, svøbt i hotellagner eller sågar nøgne. Patienten bliver koblet fra virkeligheden, agiterer, får lyst til at separere sig fra sin gruppe eller familie, bliver besat af renlighed, vil gå i hvidt tøj og har trang til at bede, synge og marchere til hellige steder ifølge en rapport, som Katz skrev sammen med en kollega i år 2000 til British Journal of Psychiatry.

Disse udbrud af Jerusalem-syndromet varer mindre end en uge og rammer typisk stærkt religiøse, protestantiske pilgrimme. Ifølge Katz er det sammenstødet mellem forestillinger om den bibelske by og det virkelige, moderne Jerusalem med trafikpropper og bilos, der får det til at slå klik for turisterne. Disse »rene« tilfælde udgør 10-15 procent af alle tilfælde. Resten involverer patienter, der allerede har psykiske lidelser.

Den nu afdøde psykiater Yair Bar-El, som Katz arbejdede sammen med, fortalte avisen Jerusalem Report, at han engang husede tre Jomfru Maria'er på én gang. I et radiointerview, uddybede Yair Bar-El, at han på et tidspunkt som et eksperiment anbragte to »Messias'er« i det samme rum.

Efter en time sagde de hver især: »Jeg er den rigtige Messias. Ham der er en forræder.«