Jeremy Corbyn på vej mod sejren

Outsideren fra det yderste venstre har medvind. Det bekymrer Tony Blair og andre garvede partifolk.

Jeremy Cobin talte torsdag på Arts Centre Theater i Aberdeen. Foto: Russell Cheyne/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: RUSSELL CHEYNE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Nu skal Jeremy Corbyn bare køre sejren i hus. Tidsfristen for at registrere sig som vælger er netop udløbet, og omkring 600.000 briter kan den kommende måned indsende deres brevstemme for at udpege Labours nye leder. 400.000 af de mulige vælgere er nytilkomne medlemmer siden valgnederlaget i maj, men ingen betegner det som en solstrålehistorie for oppositionspartiet. Tværtimod betegner flere og flere garvede partimedlemmer det som et kup, der kan forhindre Labour i at få regeringsmagten. For altid.

Det vil være en kæmpestor overraskelse, hvis flertallet ikke peger på Corbyn, der kommer fra det britiske partis yderste venstrefløj, og som fører med over halvdelen af stemmerne i meningsmålinger. Imens har chokket i Labours parlaments­gruppe og ledelse samt hos gamle forgrunds­figurer udviklet sig til desperation. Torsdag kunne man fornemme decideret panik. En af de tre øvrige formandskandidater, Yvette Cooper, prøvede i en tale med en indtrængende appel at overbevise vælgere om, at Corbyns politik tilbyder de »forkerte svar« på fremtidens udfordringer.

»De er ikke radikale, og de er ikke troværdige. Og de vil ikke ændre verden. De vil holde os væk fra magten og forhindre os i at ændre verden,« sagde Cooper, da hun for første gang rettede sin kampagne direkte mod Corbyn i stedet for at promovere egne politiske intentioner.

Blair kom på banen

Den tidligere premierminister Tony Blair investerede al sin tilbageværende politiske kapital i en kommentar i Labour-sympatisørernes fortrukne avis, The Guardian:

»Labour-partiet er truet mere på livet end på noget tidspunkt i dets mere end 100 år lange historie. Jeg siger det som én, der har ledet partiet i 13 år og har været et medlem i mere end 40,« lyder det dramatisk som indledning på Blairs advarsel mod at sende briternes gamle arbejderparti »i afgrunden«.

Blair erklærer, at han »kender hver en linje« i Corbyn-lejrens manuskript i lighed med alle andre, der oplevede den politiske uro i Storbritannien i 1980erne: »Det er politikken fra fortiden, der ikke blev afvist, fordi den var for principfast, men fordi et flertal i den britiske befolkning ikke troede på, at den virkede. Det er i endnu højere grad tilfældet i dag.«

Nogle parlamentsmedlemmer med rødder i »New Labour« mener, at deres parti bør udsætte formandsvalget, men det kan ingen rigtig se for sig i øjeblikket. Corbyn er på vej til posten som britisk oppositionsleder.