Jeppe Nybroe: Oplysningerne er skræmmende og ubehagelige

Jeppe Nybroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de danskere, der har en arrestordre hængende over hovedet i Syrien, er journalist Jeppe Nybroe.

Han blev meget overrasket, da Berlingske i denne uge lod ham se den fil, der indeholder hans navn. Jeppe Nybroe kæder arrestordren sammen med sin kidnapning på den syriske grænse tilbage i 2014. Men han aner ikke, hvorfor han er registreret.

Her er Jeppe Nybroes skriftlige svar til Berlingske:

»Oplysningerne er selv sagt skræmmende og ubehagelige – jeg forstår på Berlingske, at de kommer fra solide, troværdige kilder, men jeg håber alligevel på en forklaring fra den syriske stat, og en undskyldning, hvis det måske er en misforståelse. Det er i hvert fald noget overraskende, for jeg har ingen udeståender eller konflikter med Syriens statsapparat.

Arrestordren er tilsyneladende oprettet i 2014, altså det år jeg var kidnappet på grænsen mellem Libanon og Syrien – og det er da tankevækkende. Jeg kan kun gisne om, at ønsket fra efterretningstjenesten om at tale med mig måske kan have forbindelse til nogle eller noget i personkredsen omkring min kidnapning, også fordi jeg er oplyst om, at efterlysningen kommer fra den militære efterretningstjeneste i Syrien, altså dem der tager sig af de mest alvorlige sager. Kidnapperne stjal min udlejningsbil, da jeg blev taget til fange, og bilen blev kort efter tilsyneladende fundet inde i Syrien. Jeg ved ikke, om en militær efterretningstjeneste i Syrien bruger tid på stjålne biler.

Mit seneste og i øvrigt fredelige ophold i Syrien var i 2011, med lovligt visum og uden problemer. Så når en syrisk, militær efterretningstjeneste i 2014 tilsyneladende har udstedt en arrestordre med mit navn på, kan jeg umiddelbart kun spekulere i retning af nogen eller noget omkring min kidnapning samme år. Men hvordan – eller om det hænger sammen – ved jeg ikke endnu.

Jeg har først fået oplysningen tirsdag morgen fra Berlingskes korrespondent, så jeg håber, at den kommende tid kan verificere og forklare, måske med hjælp fra Udenrigsministeriet eller andre, hvorfor jeg som almindelig dansk journalist skulle ønskes arresteret af den militære efterretningstjeneste i Syrien. Indtil det er afklaret, håber jeg, at det måske bare er en misforståelse, og at mit navn bliver fjernet hurtigst muligt.«