Jeppe Kofod vil kulegrave Paradise Papers i EU-regi

Landene skal samarbejde langt bedre og mere effektivt, hvis vi skal skattefusk til livs, mener Jeppe Kofod.

Jeppe Kofod (S) mener, at der skal samarbejde til mellem EU-landene for at komme skattely til livs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt 13 millioner papirer er lækket fra advokatfirmaet Appleby, der har hovedkvarter i Bermuda - de såkaldte Paradise Papers - med økonomiske hemmeligheder fra skattelylande.

Det er alvorligt, men ikke overraskende, lyder det fra medlem af EU-Parlamentet, Jeppe Kofod (S). Han er ordfører for en del af den kulegravning, der i øjeblikket er i gang i EU-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg.

Han vil arbejde for, at der også bliver lavet en kulegravning af det nye, omfattende læk.

»Så vi kan arbejde videre med de her ting og få indblik i, hvad landene gør for at stoppe skattefusk og hvilke nye regler, der skal til for at stoppe det her svineri,« siger han.

Det Særlige Skattesnydsudvalg er stort set færdig med at undersøge de såkaldte Panama-papirer. Her er der tale om et læk på 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i foråret 2016.

»Vi kan se, at det er rigtig vigtigt, at vi samarbejder mellem EU-landene, og at EU er i front i kampen mod det her, at der er registre over de reelle ejere af alle selskaber og selskabsstrukturer, at der er transparens i forhold til, hvor virksomheder betaler deres skat, hvor de har deres indtjening og så videre,« siger Jeppe Kofod og fortsætter:

»De her regler skal vi have gennemført i Europa og globalt, hvis vi skal det her til livs.«

En af de største udfordringer i forhold til at bekæmpe skattely og -snyd er ifølge Kofod, at landene skal samarbejde bedre og mere effektivt med hinanden.

»Der er vi slet ikke endnu. Vi lever i en verden, hvor kapitalen og selskaber er globale, men vores eksempelvis skattemyndigheder arbejder meget nationalt, og det er et af de store problemer i den her kamp,« siger han.

Dokumenterne fra Paradise Papers handler mest om multinationale selskaber og internationale berømtheder - blandt andet den britiske dronning Elizabeth og rockstjerne Bono, der er forsanger i U2.

Men der optræder også danske navne blandt de i alt 25.000 personer og virksomheder, der er lækket informationer omkring.

/ritzau/