Jeopardy-monster fortsætter i medicinalindustrien

IBM vil bruge teknologi fra quiz-computeren, Watson, til at hjælpe læger med at diagnosticere.

IBMs supercomputer Watson. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

IBMs supercomputer Watson skrev i går historie, da den vandt overlegent over sine to menneskelige modstandere i quiz-programmet Jeopardy, og nu har softwareproducenten proklameret, at Watsons næste store projekt ligger i medicinalverdenen.

IBM har nemlig indgået en aftale med Nuance Communications om at udvikle et produkt, som kan genkende symptomer og give en diagnose baseret på den information den får mundligt fra fx hospitalslæger, skriver boston.com.

Nuance Communications er et amerikansk firma, der producerer stemmegenkendelsesteknologi, som bruges af læger til at diktere lægejournaler. Og sammen med teknologi fra superhjernen Watson, kan de to teknologier bruges til at præcisere en diagnose.

Lægen indtaler en række symptomer, hvorefter Watson-computeren refererer til tidligere tilfælde, reference-materiale og den seneste medicinske litteratur på området. Den menneskelige hjerne skal altså arbejde sammen med computerhjernen og derved nå frem til en korrekt diagnose hurtigere, end den menneskelige hjerne selv kan.

Og ideen vinder opbakning i forskerverdenen. Columbia University i New York og University of Maryland har nemlig begge meldt sig på banen for at være med til at udvikle den banebrydende teknologi.

Nuance Communications og IBM regner med, at de første eksempler på teknologien vil være lanceret i løbet af to år.