Jeopardy-computer sejrede stort

To stormestre i quizprogrammet Jeopardy fik høvl af IBMs supercomputer Watson.

Watson i kamp med sine to menneskelige modstandere på quiz-programmet Jeopardy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Hider

I går skete det så. IBM-supercomputeren Watson besejrede de to Jeopardy-stormestre Ken Jennings, som har vundet Jeopardy 74 gange og Brad Rutter, som aldrig har tabt til menneske, men nu må se sig slået af en maskine. Watson der tre aftener i træk havde spillet mod de to storvindere af quiz-programmet Jeopardy, tog den ultimative sejr hjem i nat dansk tid, skriver PCWorld.com

Pudsige fejl

Alle tre aftener viste computeren storform med kun nogle få svipsere iblandt, hvor den så også ramte helt forkert. I kategorien "Amerikanske byer" svarede Watson "Toronto" på spørgsmålet: I hvilken by ligger den største amerikanske lufthavn, som er opkaldt efter en helt fra 2. Verdenskrig? Det rigtige svar er Chicago.
Men i langt de fleste spørgsmål brugte supercomputeren sin kæmpe database af viden og evne til at kalkulere og tænke taktisk til at trumfe sin menneskelige modstandere på både viden og hurtighed.

Matematisk minded

I et spørgsmål, hvor deltagerne selv kunne vælge, hvor mange penge de ville satse, kom Watson frem til et, for mennesker, ret besynderligt beløb. Watson valgte at satse 2127 dollars, fordi den ifølge IBM både regner på, hvor god den er i den givne kategori, hvor langt den er i spillet, hvor langt bagud eller foran den er og hvor mange penge den stadig kan nå at vinde eller tabe i spillet. Dette bizarre regnestykke, som for mennesker virker fuldstændig uoverskueligt, blev i Watsons hjerne altså til præcis 2127 dollars i den givne situation.

Watson vandt i sidste ende overlegent over sine modstandere. Supercomputeren og dens skabere ved IBM stod til sidst stolt med 77,147 dollars, hvor Ken Jennings samlede resultat blev 24,000 dollars og Brad Rutter kun havde samlet 21,666 dollars sammen.

IBM har lovet at give præmien på en million dollars til et velgørende formål.