Jennifer Lopez i PR-problemer

Den amerikanske popstjerne Jennifer Lopez har fået PR-problemer, efter hun optrådte i Turkmenistan, betalt af Kinas største energiselskab. Fra scenen lykønskede hun landets udskældte præsident.

Foto: Ethan Miller/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: I Turkmenistans ørken ikke langt fra den afghanske grænse ligger verdens femtestørste gasfelt. Indtil for få år siden var området øde og ubetydeligt. I dag rumler kinesiske lastvogne tungt læsset med teknisk udstyr gennem landskabet, hvor China National Petroleum Corporation arbejder på en ny gasforbindelse til Kina.

Turkmenistan er allerede den største leverandør af naturgasser til det altid energihungrende kinesiske marked, og med den nye forbindelse vil forsyningen være sikret mange år frem. Fra kinesisk side bliver der ikke taget nævneværdig notits af de mange menneskerettighedsorganisationer, der påpeger, hvordan Turkmenistans regering undertrykker politiske modstandere, medier og religionsfriheden. Til gengæld strømmer den værdifulde gas uhindret mod øst.

Kransekagefigur

Partnerskabet mellem styret i Turkmenistan og den kinesiske olie- og gasindustri har udviklet sig til en milliardforretning, og i sidste uge fik samarbejdet en ny kransekagefigur hentet ind fra USA. Det skete da popidolet Jennifer Lopez gik på scenen som det absolutte højdepunkt efter en ugelang kulturfestival afholdt ved Det Kaspiske Hav. Blandt publikum var Turkmenistans præsident, Gurbanguly Berdimuhamedow. Han var samtidig æresgæst og oven i købet fødselar.

Som et sidste glansnummer blev Jennifer Lopez af koncertarrangørerne bedt om at sende en fødselsdagshilsen til præsidenten og optræde i turkmensk nationaldragt. Den ide var hun med på. Utvivlsomt til stor fryd for aftenens værter, China National Petroleum Corporation, der havde inviteret og betalt den amerikanske verdensstjerne. Det statsejede selskab er Kinas største energiselskab.

Men for Jennifer Lopez sluttede festlighederne hurtigt. Fra flere rettighedsorganisationer er kritikken regnet ned over hende.

»Problemet er ikke, at hun optrådte i Turkmenistan. Problemet er, at hun var en del af en propagandafest for en præsident, der regerer over et af de mest lukkede og undertrykkende lande i verden,« siger vicedirektør for Human Rights Watch i Europa og Centralasien Rachel Denber til avisen Wall Street Journal.Efter et besøg fra FN sidste måned konstaterede en talsmand fra FNs Kontor for Menneskerettigheder, at Turkmenistan er langt fra internationale standarder på området.

PR-skandale ude af kontrol

For Jennifer Lopez ligner, hvad der skulle have været et hurtigt kommercielt job, mere og mere en PR-skandale ude af kontrol. Hun har tidligere stået i spidsen for Amnesty Internationals kampagner i Mexico og brugt sin stjernestatus i kampen for kvinders rettigheder. Kort efter koncerten var hendes producent ude med en pressemeddelelse for at redde resterne af det gode image.

»Forholdene var blevet undersøgt af hendes repræsentanter, og havde der været viden om spørgsmål angående menneskerettigheder af nogen slags, ville Jennifer ikke have deltaget,« lød det.

Det er ellers ikke synderligt svært at google sig frem til, hvor tætte forbindelserne er mellem det turkmenske styre og den kinesiske energisektor. Præsident Gurbanguly Berdimuhamedow kom til magten i 2006, og da Rusland og Turkmenistan få år senere ragede uklar, stod Kina klar med det store checkhæfte.

Omkring samtidig blev fundet af det enorme gasfelt tæt ved Afghanistan offentliggjort. Området er siden blevet et stop på ruten for den centralasiatiske gasledning, og forventes at blive officielt åbnet til efteråret under et højniveaubesøg fra Kina.

Manglende kendskab til lokale forhold

Hvor meget China National Petroleum Corporation har betalt Jennifer Lopez for det turkmenske show vides ikke med sikkerhed, men det er ikke første gang, hun stiller op til en privatkoncert i regionen. En rigmand fra Usbekistan betalte angiveligt en million dollar for en koncert til sit bryllup. Alligevel virker det ikke helt til, at sangeren og hendes følge har været bekendt med de lokale forhold.

»Hvor er alle mine turkmenske followers!? Hit me up!« skrev Jennifer Lopez’ koreograf på sin Twitter-profil. Sidste år havde omkring fem procent af Turkmenistans befolkning adgang til internettet.