»Jeg ville bare gøre noget godt«

Hun er en af Kinas få internationale stjerneskuespillere. Hun samlede penge ind på Cannes Filmfestival og i USA. De skulle gå til godgørende formål. Men er hun en bedrager?

Den internationalt kendte skuespillerinde Zhang Ziyi, der herhjemme er kendt fra »Tiger på spring, drage i skjul«, bliver stærkt kritiseret i sit hjemland Kina. Blandt andet for ikke at kunne redegøre for penge, hun fortalte var doneret til jordskælvsofre i Kina. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tog hun selv pengene?

Kineserne kan ikke prale med at have mange skuespillere, der er berømte i udlandet. Men Zhang Ziyi er en af dem. I Danmark er hun nok mest kendt for de to film »Tiger på spring, drage i skjul« og »Mit liv som Geisha«.

Men det er ikke den 31-årige Zhangs film, som kineserne diskuterer lige nu. Det er derimod de beskyldninger om bedrageri og svindel, der er vokset op omkring hende i de seneste par måneder. Som ikke vil forsvinde. Og som forleden fik hende til at bryde grædende sammen under et interview.

Det hele begyndte egentlig i det sydvestlige Kina den 12. maj 2008. Det var her, at det store jordskælv dræbte op mod 87.000 personer og gjorde næsten fem millioner hjemløse.

Det var også samme dag, som Cannes Filmfestival åbnede langt væk i Frankrig. Zhang Ziyi var en af gæsterne. Hun var så berørt af katastrofen derhjemme, at hun begyndte en indsamling under festivalen. Hun har lige siden samlet penge ind, som hun har doneret til ofrene.

Det har hun fået stor ros for. I hvert fald indtil januar i år. Her dukkede der en artikel op på det sociale netværk Tianya. Det er et af de mest populære diskussionsfora i Kina, hvor den offentlige debat i høj grad foregår på nettet. Det er i fora som på Tianya, at mange af de mere end 380 millioner kinesiske internetbrugere - netizens - diskuterer alt fra korrupte politikere til sladder om kendte. Det er langtfra usædvanligt, at der er hundredtusinder af kommentarer til blot et enkelt indlæg.

Manager påtog sig skyld

Zhang havde tidligere sagt, at hun havde givet en million yuan - cirka 800.000 kroner - til ofrene for jordskælvet. Men i artiklen blev hun beskyldt for kun at have doneret en del af pengene. Hvad var der sket med de sidste cirka 200.000 kroner?

Det ville Zhang Ziyi til at begynde med ikke svare på. Men den 8. februar trådte manageren frem og forklarede, at det ikke var Zhangs skyld. Manageren undskyldte og påtog sig hele skylden, for der var rod i papirerne, men det resterende beløb var blevet indbetalt. Det kinesiske Røde Kors forsvarede også Zhang og sagde, at de havde modtaget alle pengene.

Her kunne det måske have stoppet. Men det gjorde det på ingen måde. Tværtimod begyndte det nu at fyge med tal. Zhang skulle efter Cannes have indsamlet cirka 13 millioner yuan, rapporterede flere kinesiske medier. Hvor var pengene? Svaret fra manageren lød, at der kun var indsamlet cirka 3,5 millioner yuan. Men hvor var de så?

Debatten fortsætter, og den breder sig endda til et fremtrædende debatprogram på det statslige CCTV, hvor kommentatorerne normalt taler om tunge politiske emner.

Følelsesladet debat

Hovedpersonen selv er tavs indtil den 12. marts, hvor hun giver sit første interview. Hun påtager sig hele skylden. Forklaringen er nu, at pengene ikke nåede frem på grund af en kommunikationsfejl mellem hende og manageren. Få dage senere bryder hun grædende sammen under et andet interview, der bliver offentliggjort i China Daily.

Det er stadig ikke nok. I torsdags dukker et åbent brev op på Renmin Wang, hjemmesiden for Folkets Dagblad, som opfordrer hende til at svare på spørgsmål. Blandt andet om økonomien i hendes to amerikanske fonde. Underskriverne er »Folkets Dagblad online/nyhedsbureauer«.

Det er langtfra første gang, at medier og kinesere har givet hende hug. Hun er blandt andet blevet kritiseret for at spille en japaner - Kinas arvefjende - i »Mit liv som Geisha«. Og for at have en vestlig kæreste. Det er den israelske milliardær Vivo Nevo.

Har Zhang gjort noget forkert? Hun siger selv i interviewet fra den 12. marts, at hun ikke har stjålet nogen penge. Men at hun ikke har erfaring med filantropi og den slags pengesager. Men at »jeg ville bare gøre noget godt.« Indtil videre har hun ikke svaret på det åbne brev. Men debatten fortsætter.