»Jeg var nødt til at skubbe flere lig væk fra mig for at komme ud«

I et angreb på natklubben Reina i Istanbul døde 39, hvoraf mindst 15 var udlændinge. Præsident Erdogan lover at fortsætte kampen mod terror. Gerningsmanden var søndag aften fortsat på fri fod.

Forbipasserende lagde blomster foran natklubben Reina efter terrorhandlingen, der kostede 39 feststemte mennesker livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOLGA BOZOGLU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiet har netop sagt farvel til et af de mest kaotiske år i nyere tid og går nu 2017 i møde med billeder af nedskudte natklubgæster.

Sent lørdag nat begyndte skuddene fra et automatgevær at brage gennem luften ved Bosporusstrædet i Istanbul. En sortklædt gernings­mand åbnede ild uden for natklubben Reina. Han ramte en forbipasserende bil, inden han skød sig vej ind på natklubben, hvor omkring 600 mennesker, ifølge øjenvidner opholdt sig. Her dræbte han mindst 39 og sårede 69, inden han stak af fra stedet. Ifølge de tyrkiske myndigheder er mindst 15 af de dræbte udlændinge.

»Der er udlændinge og tyrkere, men størstedelen er udlændinge,« siger Tyrkiets familieminister, Fatma Betul Sayan Kaya, til nyhedsbureauet Anadolu Agency.

Familieministeren hentyder til, at størstedelen af de sårede er udlændinge. I løbet af søndag bekræftede Israel, Indien, Belgien, Tunesien, Libanon og Jordan, at deres statsborgere var blandt de døde.

Ifølge det officielle jordanske nyhedsbureau, Petra, er der tre jordanere blandt de dræbte. Ifølge Libanons al-Jadeed-TV er tre af de dræbte fra Libanon. Nyhedskanalen al-Arabiyya skriver, at syv saudiske statsborgere også døde i angrebet.

Sinem Uyanik var vidne til angrebet nytårsnat. Hendes mand er blandt de sårede.

»Før jeg nåede at fatte, hvad der skete, lå min mand oven på mig. Jeg var nødt til at skubbe flere lig væk fra mig for at komme ud,« siger hun til bureauet AP.

»Vi så folk komme ud. Der var ikke så mange. De fleste var allerede døde eller sårede,« siger Ismail Celebi til BBC. Under angrebet stod han udenfor – lige over for Reina-natklubben.

I julemandskostume

Ingen terrororganisation har i skrivende stund taget ansvar for angrebet, der efter alt at dømme blev udført af en enkelt person trods øjenvidneberetninger om flere gerningsmænd. Efter angrebet beskrev øjenvidner, at gerningsmanden var iklædt julemandskostume. Det står i øjeblikket uklart, om gerningsmanden nåede at skifte tøj efter angrebet. Målet, en natklub der er kendt for at have mange udlændinge og sekulære tyrkere som gæster, er et mål, der umiddelbart ligner Islamisk Stats modus operandi, mere end den kurdiske terror­organisation PKKs. De fleste af PKKs angreb er rettet mod tyrkiske politistyrker eller soldater, mens Islamisk Stat har stået bag en række angreb på civile og turister i Tyrkiet i løbet af det seneste år.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, beskylder i en skriftlig meddelelse, der blev offentliggjort søndag formiddag, bagmændene for at forsøge at »destabilisere Tyrkiet«

»Som nation vil vi aldrig give plads til den slags beskidte spil. Vi er klar over, at disse angreb mod vores land, som bliver udført af forskellige terrororganisationer, ikke er uafhængige af hændelser i vores region,« lyder det i pressemeddelelsen fra Erdogan ifølge dagbladet Hurriyet.

I direkte konfrontation

Tyrkiet har siden sommeren 2015 været i direkte konfrontation med PKK i de østlige dele af Tyrkiet, og siden den 26. august 2016 har Tyrkiet indledt en militær offensiv i Syrien. Her kæmper tyrkiske soldater både mod Islamisk Stat og de syrisk-kurdiske YPG-enheder.

Det er de hændelser, den tyrkiske præsident antyder har givet anledning til angrebet nytårs­nat. Fra at være et af de få lande i regionen, der var på talefod med alle andre, har Tyrkiet fået dødsfjender.

Den amerikanske ambassade i Ankara udsendte den 22. december en advarsel om forestående angreb i Tyrkiet. Efter angrebet nytårs­aften fik det mange på sociale medier til at antyde, at USA havde forhåndskendskab til angrebet på Reina. I løbet af søndag udsendte den amerikanske ambassade i Ankara en præciserende meddelelse, hvori der står, at advarslen fra den 22. december var en generel advarsel, og at ambassaden ikke havde kendskab til specifikke trusler mod Reina.

Den egyptiske mellemøstkommentator Nervana Mahmoud mener ikke, at Erdogan kan fralægge sig dele af ansvaret for hændelsen. Hun kæder det ledende AKP-parti sammen med den militante islamisme, Tyrkiet også er blevet hjemsted for.

»Det regerende tyrkiske partis islamistiske natur har gjort politikerne ude af stand til at se den indre fjende. De radikale dele vokser i Tyrkiet, bevæbnet med fatwaer mod vestlige skikke, som at fejre nytår. De radikale er villige til at dræbe for at statuere et eksempel og sprede frygt,« skriver Nervana Mahmoud i en skriftlig kommentar til Berlingske.

I 2015 og 2016 var Tyrkiet mål for en lang række angreb. Så godt som alle blev enten udført af militante kurdiske grupper eller Islamisk Stat.