»Jeg skød Osama bin Laden!« »Gu’ gjorde du ej …«

Det tog 15 sekunder at dræbe terrorlederen Osama bin Laden, men to amerikanske elite-soldater har nu i mere end 15 måneder kæmpet om æren for at være skudmanden. Og nu går kampen op i gear.

2. maj 2011 dræbte amerikanske elitesoldater Osama bin Laden, der på det tidsspunkt havde boet ni år i landet – ikke i en hule i et øde bjergområde, men i dette nu nedrevne hus i et velhavende forstadsområde i Abbottabad, der blot ligger 75 kilometer nord for Pakistans hovedstad, Islamabad. Arkivfoto: Aamir Qureshi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fortæller begge to den samme historie, de opremser det samme begivenhedsforløb, og begge historier ender med, at Osama bin Laden får to skud i panden.

Men én af mændene lyver, for de hævder begge at være skudmanden.

»Det var mig, der skød Osama bin Laden,« fastholder Matt Bissonette i en kommende bog.

»Nej, det var mig,« siger Robert O’Neill i et kommende TV-interview.

De er begge tidligere medlemmer af det amerikanske frømandskorps, Navy Seals, og deres arbejdsgiver er rasende.

I sidste uge sendte kontreadmiral Brian Losey en advarsel til medlemmer af korpset.

»Vi har altid haft en særlig etos, som er afgørende for vores mission, og den lyder: Jeg taler ikke om mit arbejde, og jeg søger ikke hæder for min indsats.«

Den militære anklagemyndighed er i færd med at undersøge, om Matt Bissonette har afsløret hemmeligheder, og både han og O’Neill er personae non gratae på frømandsbasen i Virginia Beach.

Skud til millioner

Den offentlige duel mellem de to tidligere frømænd er kulminationen på kampen om æren for drabet på den mest eftersøgte mand i verden, og det var på sin vis uundgåeligt. For der er så mange penge involveret, at det kræver en nærmest overmenneskelig natur at sige nej, etos eller ej. Matt Bissonettes første bog om aktionen blev nummer ét på bestsellerlisterne, og han er i dag mangemillionær.

Robert O’Neill har anonymt fortalt sin historie i Esquire, og han tjener sekscifrede beløb som foredragsholder. Han siger ikke i sine foredrag, at han skød bin Laden, men han lader det hænge som et indforstået blink med øjet.

Nu er Bissonettes anden bog så på vej, og søndag deltog han i et opreklameret TV-interview på CBS, og det har tilsyneladende tirret O’Neill, som har booket sig til et interview på Fox News i næste uge.

»Nu træder den rigtige skudmand frem,« teaser stationen igen og igen uden at nævne ham med navn.

Andre medier gisner om, at der er tale om O’Neill, men han har aldrig selv bekræftet det, og han har aldrig offentligt og ukvædet erklæret sig som skudmand, og der var derfor lagt op til et scoop.

Men Daily Mail tog i går noget af effekten af interviewet, for avisens journalister rejste til Butte i Montana og talte med O’Neills aldrende far, som bekræftede, at der var tale om sønnen.

»Eksklusivt: Vi afslører manden, som skød Osama bin laden,« hed det med store typer.

Bissonette svarede igen til NBC News: »Han kan fortælle sin historie, jeg fortæller min.«

En dramatisk nat

Men hvad er det for en historie, som de fortæller – og hvad er de uenige om?

Det er uomstridt, at de begge var om bord på de helikoptere, som 2. maj 2011 – klokken ét om natten – landede i gården foran Osama bin Ladens hus i Pakistan.

De stormede begge ind i huset, og en håndfuld soldater løb efter hinanden op ad trappen til anden sal. De fik øje på en høj mand, som stak hovedet ud fra et værelse. Den forreste soldat affyrede to skud mod ham, og den høje mand trak sig ind i værelset, og den forreste soldat og den anden soldat forfulgte ham ind på værelset.

Og det er her, historien divergerer, for både Bissonette og O’Neill hævder at være den anden mand.

O’Neill siger, at Osama bin Laden var i værelset sammen med to kvinder. Den forreste soldat skubbede kvinderne til side, mens han – O’Neill – dræbte bin Laden med tre skud. I Esquire fortalte han anonymt, at begivenhedsforløbet blev fastslået ved den senere evaluering.

Frontmanden mente, at han havde ramt bin Laden med mindst ét skud ude på gangen, men han erkendte, at det var O’Neill, som gjorde arbejdet færdigt inde på værelset.

I den beretning er der ingen Matt Bissonette, men det er der i Bissonettes.

Han skrev i sin første bog, at han var andenmanden, og at han busede ind i værelset sammen med frontmanden, og at han – Bissonette – først skubbede kvinderne af vejen og derefter skød og dræbte Osama bin Laden.

»Vi skød ham alle sammen«

Hvem har ret?

Umiddelbart synes omstændighederne at pege på O’Neill. Han er en legende i korpset, han deltog i sine 16 år i over 400 operationer, og det var ham, der blandt andet ledede aktionen mod piraterne på Maersk Alabama og reddede kaptajn Phillips og resten af besætningen, og han har fået 52 hædersbevisninger.

Det beviser ikke hans historie, men siger noget om hans pondus. Det Hvide Hus har også tidligere oplyst, at præsident Obama under sit besøg hos Team Six spurgte hvem, der havde dræbt bin Laden, og at skudmanden havde svaret: »Det gjorde vi alle.« Det var Robert O’Neill, som sagde de ord.

Det er også tankevækkende, at flåden indtil nu har efterforsket Bissonette og ikke O’Neill. Men Bissonette fastholder sin forklaring. Han siger til NBC, at det »irriterer og sårer ham«, at andre tvivler på ham og kalder ham for løgnhals og grådig, men at han står fast, og dermed fortsætter det.

Selve drabet på Osama bin Laden tog mindre end 15 sekunder, men kampen om æren har foreløbigt taget mere end 15 måneder.