»Jeg ser i deres attitude en pervers voyeurisme«

Fransk kvinderetsforkæmper går i kødet på de tilslørede kvinder.

Muslimske kvinder i niqab på gaden i en nordfransk by. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pascal Gerard / EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: Ifølge en rapport fra det franske politis efterretningstjeneste bærer helt nøjagtigt 367 kvinder den såkaldte niqab - der i modsætning til burkaen lader øjnene fri - i Frankrig.

Nej, der er 1.900, mener landets indenrigsminister, Brice Hortefeux, mens forskere som sociologen Samir Amghar sætter tallet omkring de 500 - eller rundt regnet 0,2 promille af landets kvindelige muslimer.

Men uanset det præcise tal er der tale om et fænomen i vækst, synes der enighed om, og ifølge efterretningstjenesten er den tildækkede kvinde typisk ung og født i Frankrig - og de lader i langt overvejende grad sig indhylle frivilligt, tilføjer den franske filosof og kvinderetsforkæmper Elisabeth Badinter.

Ingen fysisk tvang

»Vi er konfronteret med et stigende antal unge kvinder, der selv beslutter, at de vil bære burka. Ingen tvinger dem - bortset fra visse salafistiske imamer - men der er ingen fysisk tvang. De bliver ikke slået, hvis de ikke bærer burkaen,« siger Badinter, der har været indkaldt for den parlamentskommission, der offentliggør sin rapport i dag.

Men hvis de gør det frivilligt – uanset om de gør det i protest mod samfundet eller ej – er det så ikke deres ret?

»Jeg mener, det er en pervers attitude. De piger, der frivilligt bærer burka, ønsker ikke, at jeg ser deres ansigt, men de ser mit ansigt, de ser mig. Det er et voyeuristisk problemkompleks, for man har stor magt over andre, når man kan se folk, uden at de kan se en.

Den minimale forudsætning for socialt liv, for menneskelige relationer, er at jeg kan se dig, og at du kan se mig. Jeg ser i deres attitude en pervers voyeurisme og ekshibitionisme, for hvis en helt tildækket kvinde spadserer på gaden, ser hele gaden kun på hende. Jeg er overbevist om, at de finder en nydelse deri.«

Har De talt med nogle af de her kvinder om deres følelser?

»Nej, jeg har ikke diskuteret med dem, jeg har hørt hvad de siger i medierne.«

Det overvejes at forbyde burkaer på gaden eller i offentlige institutioner med henvisning til den offentlige sikkerhed – men er det virkelig det, der er problemet med burkaen?

Som De ved, var der i december to damer i burka, der brød ind i en smykkeforretning i Marseilles og som viste sig at være to mænd. Sikkerhedsspørgsmålet er reelt og indiskutabelt. Hvem vil udlevere et barn til en kvinde, som man ikke kan se ansigtet på, når hun kommer for at hente et barn i skolen?«

Hvordan mener De, man bør håndhæve loven – lade politiet arrestere tildækkede kvinder og udskrive bøder?

»Hvis man lavede en lov med bøder på bøde på eksempelvis 200 euro, så frygter jeg den præcis modsatte effekt. Så er jeg bange for, at mange kvinder for at trodse myndighederne ville bære den som en uniform i protest mod det samfund, de lever i. Så ville man se endnu mere til dem.«

Hvordan mener De, man bør tackle fænomenet på europæisk plan?

»Jeg drømmer om en principerklæring vedtaget i enstemmighed i Europa-Parlamentet, hvor man siger »det her er utilladeligt«. Det ville give en helt anden styrke, end hvis hvert land gør noget i sin egen krog.«