»Jeg har intet tilbage - jeg er brasilianer og ydmyget«

Brasilianerne reagerer med chok, ikke vrede, efter det ydmygende nederlag til Tyskland i tirsdagens VM-semifinale. Det forventes til gengæld, at den knuste VM-drøm kan få indflydelse på det kommende præsidentvalg.

Foto: PATRIK STOLLARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tårerne trillede ned af brasilianernes blå-, gul- og grønmalede kinder, da de tirsdag måtte se deres landshold blive fuldstændig ydmyget af Tyskland ved den første VM-semifinale, der endte 7-1 i tyskernes favør.

Billederne af de brasilianske fodboldfans pryder internationale mediers hjemmesider, og fælles for dem alle er, at chokket over nederlaget - og for nogle ligefrem sorgen - står malet i de brasilianske ansigter.

For brasilianerne reagerer ikke med vrede efter det knusende nederlag, der slukkede drømmen om en sjette VM-titel. De er i chok.

»Jeg har intet tilbage - jeg er brasilianer og ydmyget. Jeg har lyst til at slå mig selv ihjel,« sagde fodboldtilhængeren Samir Kelvin ifølge CBC News til nyhedsbureauet AP efter kampen.

»Det er som om, at en, du elsker, er død,« sagde ingeniøren Jorge Cardoso.

Brasiliens milliarddyre VM-værtskab har affødt voldsomme protester i dele af befolkningen, der har været på gaden i månedsvis for at demonstrere mod, at der investeres i store stadioner og hoteller i stedet for i hospitaler og skoler. Værtskabet er især gået ud over den fattigste del af den brasilianske befolkning, lyder det.

Efter semifinalenederlaget var politiet på mærkerne, fordi man frygtede, at endnu flere protester ville blusse op. Daily Mail skriver, at balladen indtil videre er blevet holdt på et minimum, og at det slet ikke har været så slemt, som man frygtede.

Efter kampen satte en gruppe fans ild til en bus i São Paulo, men »de voldsomme uroligheder, man frygtede, fandt aldrig sted«, skriver den britiske avis’ Brasilien-korrespondent, der samtidig konstaterer, at gaderne var rolige efter kampen.

Belo Horizontes kommunale VM-talsmand, Camillo Fraga, siger til den britiske avis Express & Echo, at han ikke tror, at nederlaget vil føre til protester lig dem, der prægede fodboldturneringen Confederations Cup, som blev afholdt i Brasilien sidste år.

»Jeg er slet ikke bekymret for reaktionen. Klimaet har ændret sig markant i forhold til sidste år, og alle har været meget involverede i VM,« siger Camillo Fraga.

Flere spår til gengæld, at nederlaget kan få indflydelse på det brasilianske præsidentvalg, der finder sted 5. oktober i år. Meningsmålinger har indtil videre vist, at præsident Dilma Rousseff får endnu en periode, men nu ser stemningen ud til at være vendt, skriver amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Brasilianske fans råbte ukvemsord om præsidenten efter kampen, og flere gav hende skylden for, at Brasiliens VM-drøm er gået op i røg. Selv skrev Dilma Rousseff på Twitter efter semifinalen:

»Som enhver brasilianer er jeg meget, meget trist over nederlaget.«