»Jeg har aldrig før oplevet en præsident, der er så løsrevet fra virkeligheden«

I dag udkommer Watergate-journalist Bob Woodwards eksplosive bog om Donald Trump. Trump er som aldrig tidligere udfordret af bogens beskrivelser af et kaotisk og farligt præsidentskab og af et avisindlæg, hvis anonyme forfatter Trump stadig jagter.

Hvem er den mest troværdige? Watergate-journalisten Bob Woodward eller præsident Donald Trump? Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan, Jim Watson

Han er den ene af de to berømte journalister bag Watergate-afsløringerne, der førte til Richard Nixons fald som præsident i 1974, og han har siden skrevet bøger om alle de efterfølgende otte amerikanske præsidenter, herunder nu en eksplosiv af slagsen om Donald Trump.

I bogen »Fear: Trump in the White House« (»Frygt: Trump i Det Hvide Hus«, red.), der udkommer i dag, beskriver Bob Woodward præsidenten som en farlig og opfarende mand, der ofte tilsviner sine ministre og nogle gange udgør en direkte trussel mod USAs nationale sikkerhed.

Trump har kaldt bogen for »fup« og »fiktion« og journalisten for en »idiot« og en »løgner«.

Men det synes Bob Woodward at tage med ophøjet ro.

For ham er der intet overraskende i, at Trump forsøger at underminere troværdigheden af ham og hans bog. Woodward siger, at Trump og hans administration blot afviser hans portræt af Det Hvide Hus af »politisk nødvendighed«.

»Det er bare Washingtons store benægtelsesmaskine,« siger han til NPR, National Public Radio. »Jeg har set dette mange gange gennem årene og helt tilbage til Nixon-sagen.«

Bob Woodward fastholder, at hans bog tegner et præcist billede af tilstanden i Det Hvide Hus.

»Igen og igen vil folk benægte ting, fordi de er i klemme,« tilføjer Bob Woodward.

»Jeg forstår, at folk skal beskytte deres positioner. Men jeg har foretaget hundredvis af timer med interview. Disse ting er sket.«

Præsident Donald Trump er udfordret som aldrig før af såvel Bob Woodwards bog som af et anonymt læserbrev i New York Times forfattet af en højtstående person i Trumps administration.

For fortællingen om Trumps præsidentskab i både bogen og læserbrevet har sit omdrejningspunkt om en uvidende og inkompetent præsident, som er så farlig for nationens sikkerhed, at selv nære medarbejdere i en slags hemmelig modstandskamp arbejder på de indre linjer for at tøjle præsidentens mest impulsive handlinger.

»Woodwards bog er en vittighed,« skrev Trump vredt i et tweet mandag.

Trump mener, at Woodward blot opererer på vegne af Demokraterne for at give ham og republikanerne dårlig omtale op til midtvejsvalget 6. november.

»Blot endnu et angreb på mig i denne spærreild af angreb,« fortsætter Trump i sit tweet.

»Mange er allerede stået frem og har sagt, at deres citater i bogen er fiktive. Demokraterne kan ikke klare at tabe. Jeg skriver den rigtige bog!«

Ud over at gå til modangreb på Woodwards bog har Trump iværksat en intensiv jagt på den anonyme forfatter af læserbrevet, som præsidenten har kaldt en »forræder«.

En stribe ministre, herunder vicepræsident Mike Pence og topembedsmænd fra hans administration, har skriftligt afvist, at de har noget at gøre med det anonyme læserbrev.

Pence har sågar erklæret sig klar til at lade sig teste af en løgnedetektor.

»Jeg ville ikke tøve et sekund,« sagde han til Fox News søndag.

Donald Trump har sagt, at hans justitsminister, Jeff Sessions, burde iværksætte en undersøgelse for at finde forfatteren, som ifølge Trump udgør en »risiko for den nationale sikkerhed«.

Men forfatteren er fortsat ikke fundet, og spekulationerne ruller og ruller. Baseret på stil og indhold af læserbrevet gætter mediet Slate på USAs Trump-kritiske ambassadør i Rusland, Jon Huntsman.

Kellyanne Conway, rådgiver for Trump, siger derimod til CNN og PBS, at præsidenten tror, at det er en fra hans nationale sikkerhedsteam.

Og alt imens jagten på den anonyme interne kritiker fortsætter, påpeger Trump ganske korrekt og for at skabe en anden og mere positiv fortælling, at det går godt med økonomien, og at arbejdsløsheden er historisk lav.

»Gudskelov for Trump,« som Trump selv forleden skrev i et retweet.

Overraskende er det ikke, at Donald Trump går hårdt til modangreb.

Forfatteren af det anonyme læserbrev gør klart, at han og andre kollegaer modarbejder præsidenten »indefra« for at »forpurre dele af hans dagsorden« og stoppe »hans værste tilbøjeligheder«.

Og at der sågar tidligt var »hviskerier« blandt ministre om at påberåbe sig den 25. ændring i forfatningen, der kan åbne for en proces for at få fjernet præsidenten, men at ingen ønskede at udløse en konstitutionel krise.

Bob Woodward beskriver i sin bog, hvordan Trumps nationale sikkerhedsteam tilbagevendende er rystet over Trumps mangel på nysgerrighed og viden om udenrigspolitiske forhold.

For eksempel ønskede Trump at trække USA ud af en handelsaftale med Sydkorea, kendt som KORUS, i september 2017, men ifølge Woodward ville dette true en tophemmelig aftale med sydkoreanerne, som gør det muligt for USA lynhurtigt at opdage og nedskyde missiler affyret fra Nordkorea.

Derfor fjernede Trumps økonomiske toprådgiver, Gary Cohn, papirerne fra præsidentens bord, så han ikke kunne underskrive dem.

»Dette var måske den vigtigste og mest hemmelige operation i den amerikanske regering,« skriver Bob Woodward i bogen.

»Vi undervurderer, hvor alvorligt dette er. Folk handlede for at beskytte landet,« siger Bob Woodward til NPR.

»Jeg har aldrig før oplevet en præsident, der er så løsrevet fra virkeligheden,« som Woodward også sagde til NBC mandag. »Nogle af de ting, som Trump har gjort og gør, truer den nationale sikkerhed.«

»Igen og igen vil folk benægte ting, fordi de er i klemme«


I bogen citerer Woodward tilmed Donald Trumps stabschef, John Kelly, for at have kaldt præsidenten en »idiot«, forsvarsminister James Mattis for at have beskrevet Trump som en, der går i »5. eller 6. klasse«, og Trumps tidligere personlige advokat John Dowd for at have kaldt præsidenten en »fucking løgner«.

Noget, de alle har afvist, men som de ifølge Woodward altså blot gør, fordi de er tvunget til det af politiske grunde.

De stærkt negative beskrivelser af Trump som leder kommer på et meget kritisk tidspunkt for Trump og Republikanerne blot to måneder før det vigtige midtvejsvalg.

Flere målinger viser et fald i støtten til præsidenten, og særlig stort er faldet blandt uafhængige vælgere - CNNs måling viser et fald fra 47 til 31 procent på én måned blandt uafhængige - som spiller en nøglerolle ved valget 6. november.

I præsidentens kamp for at få overbevist offentligheden om, at de negative historier om hans evner som leder af De Forenede Stater ikke har noget på sig, er det nu ikke mindst et spørgsmål om, hvem der har mest troværdighed - Trump eller Woodward.

Her er Trump mere udfordret end tidligere, selv om han hævder, at Det Hvide Hus er som en »velsmurt maskine«.

For præsidenten var det nemmere at affeje kritiske bøger fra den omstridte forfatter Michael Wolff og Trumps tidligere medarbejder Omarose Manigault Newman, en deltager i reality-TV-shows.

Bob Woodward derimod ses som en seriøs undersøgende journalist i en helt særlig liga. Siden 1971 har han arbejdet på Washington Post, hvor han i dag er medredaktør, og gennem sine 47 år på avisen har han lavet sober undersøgende journalistik om samtlige amerikanske præsidenters virke.

Han er kendt for at bruge førstehåndskilder, herunder ministre og topembedsmænd i Det Hvide Hus, for præcist at kunne sammenstykke, hvad der er sket på lukkede møder, og hvem der var til stede, og citere dem præcist. Og han er kendt for med sine kilders tilladelse at optage alle sine interview for derefter at skrive dem ud.

Ifølge Bob Woodward fylder udskriften af de flere hundrede timers interview - herunder noter fra dagbøger - til bogen om Trump hele 820 sider.

Den republikanske senator Lindsey Graham siger til CNN, at præsidenten er »pissed off«.

»Men her er, hvad jeg har foreslået præsidenten. Accepter kritikken i bogen. Om den er sand eller ej. Kom videre. Læserbrevet burde bekymre dig. Men dvæl ikke ved bogen eller læserbrevet. Du bliver kun genvalgt ved at vise resultater.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA