»Jeg føler mig ikke specielt voksen trods alle mine film«

Elle Fanning, stjerne i Nikolaj Winding Refns nye film »The Neon Demon«, har en hel filmkarriere bag sig som barnestjerne og er klar til at fortsætte som voksen – og foreløbig går det ganske godt.

Elle Fanning Fold sammen
Læs mere
Foto: TIZIANA FABI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elle Fanning er professionel. Efter en lang dag med rundbordsinterviews på taget af Hotel Mariott i Cannes er der stadig overskud til at virke sød og umiddelbar i varmen over for det sidste hold journalister, der dukker op med en blandet pose spørgsmål og kommentarer.

Den amerikanske skuespiller er kun 18 år, men kigger man på hendes filmografi, forstår man bedre årsagen til professionalismen. I alt 51 film og TV-optrædener er Elle Fanning krediteret for, og hun var ikke engang fyldt to år, da hun første gang havde en rolle – som en yngre udgave af sin søster, Dakota Fanning, i filmen »I Am Sam« med Sean Penn.

Der var heldigvis heller ikke mange replikker at gøre godt med for hende i den film, men siden har hun taget en overbevisende rejse fra barnestjerne til ungdoms-ditto med centrale roller i en håndfuld film gennem de sidste fem år. Allersenest er hun rykket op i voksenklassen i Nicholas Winding Refns nye film, »The Neon Demon«, der havde dansk premiere i torsdags.

Filmen blev første gang vist til Cannes-festivalen i maj, hvor den danske instruktør fortalte, at han ønskede at lave en film, hvor han så verden gennem en 16-årigs øjne. Det afgørende var så at finde den rigtige 16-årige, og da han mødte Elle Fanning – der var 16 på det tidspunkt – var det ifølge Winding Refn bare: »Oh my god – du er mig«.

Elle Fanning fortæller selv om mødet med instruktøren, at hun inden havde tænkt på, hvor usædvanligt det var, at han nu skulle lave en film om modeller.

»For han er ligesom indbegrebet af Mr. Maskulin. Men jeg var i forvejen en stor fan af Nick (Winding Refn, red.) og ville gerne være en del af projektet, for det lød so cool. Så jeg mødte ham i LA – sammen med hans kone og børn – og han sang »Let it go« fra »Frozen«. Jeg elsker den sang, så jeg tænkte, ok, han har en feminin side også, det skal nok gå.«

I »The Neon Demon« spiller Elle Fanning den 16-årige Jesse, der kommer til Los Angeles fra landet for at forsøge sig som model og hurtigt slår igennem, fordi hun har »det« særlige udtryk, men støder ind i et ualmindeligt råt modemiljø.

Et miljø, der heller ikke skyr nogen vej eller indgreb for at nå idealet. Og det breder sig i resten af samfundet, synes også den blonde og langbenede Elle Fanning, der selv står for et rimeligt naturligt, elegant look – suppleret med en lille teenageagtig stjerne klistret fast ved det ene af de grønne øjne.

»Skønhed er blevet en besættelse for alle i dag. Man ser det over det hele – folk går efter perfektionen, selv om den jo ikke findes i virkeligheden,« siger Fanning. Hun mener, at de sociale medier har skruet det hele en tand op.

»Jeg har ikke selv været på de sociale medier før, men har lige fået en Instagram-konto, og det er en helt ny verden, der åbnes for en. Jeg synes stadig, det er sjovt, men folk har jo apps, der kan få dem til at få smukkere hud og slankere talje, så det virkelighedsbillede, man får på telefonen, bliver forskruet. I den virkelige verden kan ingen længere leve op til de forskønnede billeder på telefonen.

Det er sådan, det er nu, og der bliver bare mere af det. Det handler filmen også om – ikke på en moraliserende måde, men bare ved at vise, hvordan verden er – man kan skabe sig selv om til det, man vil,« siger Fanning, der ikke tror, at filmens fremstilling af modeverdenen er for hård.

»Modelverdenen er en skarp og hård verden – det tror jeg ikke, der er tvivl om. Der er dele af filmverdenen, der kan sammenlignes med den. Auditions kan også være hårde her, jeg er for eksempel besvimet et par gange, men jeg tror alligevel, at det er værre at være model, det er jo nærmest kun ens krop, der vurderes,« siger Elle Fanning. Hun har selv været fascineret af modeverdenen.

»Jeg er altid gået op i tøj og har set en del modeshows – og her var det tit Abbey Lee, der lukkede showet. Så det var stort i filmen at spille sammen med Lee, og at hun lærte mig at gå på catwalken,« siger Elle Fanning om den australske supermodel og skuespiller, der har en større rolle i »The Neon Demon«.

Den unge skuespiller havde det også fint med at spille model, efter at hun i sin seneste film spillede dreng – som Ray i filmen »About Ray«, om en pige, der ønsker at skifte køn til en dreng og har sit opgør med moderen spillet af Susan Sarandon. I sin næste film skal Fanning spille alien sammen med Nicole Kidman, og i det hele taget kommer hun noget rundt i disse år. Alligevel var det noget ganske særligt at lave film med Nicolas Winding Refn, fortæller hun i Cannes.

»Det er mere som at arbejde i et partnerskab i forhold til andre instruktører – han spørger hele tiden om ting ved min rolle og om ændringer, vi laver. Fordi vi skyder filmen kronologisk, hvilket jo er meget usædvanligt, er der hele tiden ændringer – det er som en rejse, hvor vi tager forskellige stier.

Halvvejs inde i filmen besluttede Nick, at afslutningen ikke dur – det skal ende på en helt anden måde – hvordan ved han ikke. Lidt vildt, men man stoler på ham. Så jeg vidste faktisk ikke, hvordan filmen ville ende, før jeg så det. Og jeg var vild med det,« siger Elle Fanning.

Igennem ungdomsårene har hun haft centrale roller i film af instruktører som David Fincher, J.J. Abrams og to generationer Coppola – og har da også behørigt svært ved at udpege sine favoritter.

»Men jeg er jo tæt på Coppolaerne, så det må være Sofia og Francis. Francis er som en slags bedstefar for mig – og jo en legende samtidig. Og Sofia skal jeg i gang med at lave en ny film sammen med her til sommer – sammen med Nicole Kidman og Kirsten Dunst,« fortæller Elle Fanning, der også lige har færdiggjort arbejdet med Ben Afflecks nye film, »Live by Night«, der foregår i Los Angeles i 20erne.

Samme sted som neondæmonen og samme sted, som Elle Fanning i disse dage bliver færdig med High School – og ifølge hende selv også har haft et studieliv ved siden af skuespillerkarrieren.

»Nu er jeg godt nok myndig – sådan teknisk set – men jeg føler mig ikke specielt voksen trods alle filmene. Min prom (årsbal, red.) lå desværre fredag aften, hvor »The Neon Demon« havde gallapremiere i Cannes, men heldigvis kom min bedste ven herover til Frankrig og fejrede den med mig, så det var fint,« fortæller Elle Fanning.

»Min mor vil gerne have, jeg går videre med en uddannelse, men jeg ved ikke – jeg kunne godt tænke mig at instruere noget. Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg var 14 – jeg synes jo ligesom, jeg har lært fra de bedste. Nu hvor jeg er blevet 18, kan det jo også være, jeg får nogle tilbud,« slutter Fanning seancen, inden hun med et kækt »Hi guys, you’re the best« forsvinder ind i den dyre del af Mariott.