»Jeg er stolt over at komme fra samme by som Jimmie Åkesson«

Den lille kystby Sölvesborg i Blekinge er hjemby for et politisk powerpar: partileder Jimmie Åkesson og hans kone, der er spidskandidat for partiet i kommunen. Men de deler vandene blandt de lokale bysbørn.

Valgdag i Sölvesborg hvor formanden fra Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson bor sammen med sin sambo Louise Erixon. Hun stiller op for Sverigedemokraterna til kommunalvalget i Sölvesborg. Her fra Furlundsskolen hvor borgerne stemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skal jeg tage tre? Nå, så har jeg glemt en.«

En kvinde med grå page og en farverig bluse kigger forvirret tilbage på bakkerne med stemmesedler. Der ligger 65 forskellige sedler i hvid, gul og blå.

Hun går et par skridt tilbage, snupper en ekstra stemmeseddel, og stiller sig i kø sammen med de andre borgere i gymnastiksalen på Furulundssskolan i Blekinge-kommunen Sölvesborg.

Selv erfarne svenske vælgere skal åbenbart huskes på, hvordan det svenske valgsystem fungerer. I stedet for én lang seddel som ved danske valg, har alle partier til dagens tre valg hver sin seddel.

Foto: LINDA KASTRUP.

Sölvesborgs politiske powerpar forventes også i år at få mange stemmer blandt bysbørnene: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson og hans kæreste, Louise Erixon, der er partiets spidskandidat til kommunalvalget, bor i byen.

Man kan forestille sig, at parret har en lokal effekt. For mens omtrent hver ottende vælger i Sverige satte sin stemme på Sverigedemokraterna i 2014, gjorde hver fjerde det i Sölvesborg.

»En helt almindelig fyr«

Borgere fortæller, at de ikke nødvendigvis ser Åkesson, der sidder i Riksdagen i Stockholm, så meget til daglig, men når der er mærkedag og andre festligheder i byen, dukker parret næsten altid op.

41-årige Christian Nyblom, der er skaldet og har en sort hættetrøje på, valgte søndag igen at stemme på partiet.

»Jeg er stolt over at komme fra samme by som Jimmie Åkesson. Det er folk generelt. Han er praktisk taget min nabo. Jeg har selvfølgelig mødt ham og synes godt om ham. Han er en helt almindelig fyr,« siger han.

Nyblom stemmer på Sverigedemokraterna, fordi han mener, det går ud over velfærden i Sverige, at landet har taget imod så mange flygtninge de seneste år.

»Vi er nødt til at tage os af det her land. Vi har ikke nok penge til pensionister, skoler og sygehuse. Hvorfor skal vi tage os af alle mulige mennesker, som kommer ude fra? Jeg synes, vi skal tage os af vores egne først,« siger han.

Mindre stolt er 67-årige Anders Lindeholt mildest talt. Han er er for nylig flyttet fra Stockholm og sydpå til Blekinge på grund af børn og børnebørn. Men det holder han gerne for sig selv, når han er udenbys.

»Jeg undgår at sige, at jeg bor i Sölvesborg. Jeg vil ikke forbindes med Sverigedemokraterna. Nævner man det, ender man altid i diskussion.«

Han mener, at valget søndag kan ende »helt jävligt.«

»Det kan jo ende som i Danmark: At nazister, eller typer der ligner dem, får indflydelse på regeringen,« siger han.

Foto: LINDA KASTRUP.

Den 60-årige projektleder Lars Lamberg, der er gruppeleder for Liberalerne i Sölvesborg og sidder på partiets eneste mandat i kommunen, er til gengæld stolt over »at være partiets største fjende,« som han erklærer sig.

Men valget søndag er også en erkendelsessag for de etablerede partier i Sverige, må han indrømme.

»Vi har ikke kunnet håndtere indvandringsspørgsmålet. Havde de etablerede partiet taget fat i den debat for nogle år siden, så havde vi ikke været, hvor vi er i dag,« siger han.