»Jeg bliver ved med at knibe mig i armen, men det virker ikke«

Evakuerede beboere sidder rystede foran det brændende højhus i London og ved ikke, hvornår de kan komme tilbage til deres lejligheder. En mand fortæller, at han boede på 7. etage og bare er lykkelig for stadig at være i live.

Området omkring »Grenfell Tower« i London var onsdag spærret af, mens flere end 200 brandfolk forsøgte at få bugt med den voldsomme brand, som brød i ud i højhuset natten før. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

En kvinde kommer grædende støttet af et par venner og sætter sig på en bænk. Et par hundrede meter væk kan man stadig se store flammer i det 24 etagers-højhus mere end et halvt døgn efter, at branden startede ved midnatstid. Ved et cafébord på fortovet foran den hulkende kvinde sidder en ung mand og tre kvinder rystede og lamslåede.

»Vi så hele bygningen smelte foran os. Det var ligesom plastik. Flammerne kom fra hver sin side, og på et øjeblik var det hele opslugt af flammer. Folk skreg, børn skreg, nogle hoppede ud ad vinduerne. Andre brugte lygter til at prøve at fange opmærksomheden og få hjælp, men de over anden etage, der overlevede, må takke Herren for det,« siger den 30-årige Dani Smith.

En ung mand, Mesrob, siger, at han bare er »ekstremt lykkelig over at være i live«. Han boede på 7. sal i det brændende højhus og hørte en brandbil.

»Derefter så jeg røg og gik ud på trappen sammen med min kæreste og bankede på hos naboerne for at advare dem. Da jeg kiggede ud af vinduet, så jeg flammerne i etagerne under os. Jeg vidste, at vi skulle skynde os, for jeg bor sammen med min 70-årige tante, der kun kan bevæge sig langsomt,« fortæller manden.

»Der var ikke rigtigt andre på trappen. Jeg havde fornemmelsen af, at vi var nogle af de første. Jeg ved ikke, hvad der så skete, for noget styrtede sammen bag os. Da vi kom ud, gik der kun omkring ti til 20 minutter, før bygningen stod i flammer som en fakkel eller som om, der var ild i en tændstikæske. Manden i nabolejligheden kom ud, men han blev adskilt fra sin hustru og kunne ikke finde hende.«

Smith og hendes venner blev evakueret af politiet fra nabobygningen kort tid efter, at branden brød ud i højhuset »Grenfell Tower« i Notting Hill-kvarteret ikke langt fra den kendte turistdestination Portobello Road Market. Den unge kvinde har boet i nabobygningen i hele sit liv og kender højhuset ud og ind samt mange af beboerne.

»Jeg ved ikke, hvad der er sket med dem. Politiet kom og fortalte os, at vi hurtigst muligt skulle komme væk. Hvor ingen lukkede op, bankede de døren ind. Mange skreg, og vi nåede kun lige at gribe det, som du ser her,« siger kvinden og peger på et par små tasker.

»Jeg føler, at jeg er midt i et mareridt, som jeg ikke kan vågne op fra. Jeg bliver ved med at knibe mig i armen, men det virker ikke.«

De har ingen anelse om, hvornår de kan komme tilbage til deres lejligheder. De har prøvet at henvende sig til politiet bag afspærringerne, men onsdag eftermiddag har de fortsat ikke fået nogen oplysninger eller hørt om mulighederne for eventuel genhusning, til at situationen er kommet under kontrol. Myndighederne er bekymrede over, at den brændende bygning måske kan styrte sammen til fare for nabobygningerne.

»Der er jo snart bare skelettet tilbage,« siger en anden af kvinderne, der ikke ønsker at fortælle sit navn.

»Jeg kan ikke forstå, hvordan det hele bare kan brænde så hurtigt. For et stykke tid siden var der ild i en bygning i nærheden, fordi en tørretumbler var gået i brand, men den brand nåede kun at brede sig til to-tre etager.«

Ligesom andre i området fortæller de, at højhuset, som er fra 1970erne, lige er blevet renoveret, og at murstensbygningen fik en ny facade.

»Det skulle se fint ud, fordi de lavede en akademi-skole ved siden af. Men der er noget underligt ved det hele. Det lugtede af brændende plastik og så al den røg,« siger kvinden, mens Smith bryder ind.

»Nogen vil helt sikkert prøve at dække over årsagen til det her. Men vi er et tæt knyttet lokalsamfund, og vi vil ikke tillade, at de skyldige slipper fra det her. Vi har talt om hele natten, at vi jo boede i en dødsfælde.«

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien