»Jeg anede ikke, hvad jeg gik ind til«: Demonstranter blev betalt for at kræve Huawei-chefs løsladelse

Da den 47-årige Huawei-chef Meng Wanzhou mandag dukkede op i retten i Vancouver i Canada, stod en gruppe demonstranter udenfor og krævede hendes løsladelse. Men de var der ikke for hende. De var der for pengene.

De foregav at være Huawei-chefens støtter i en til to timer foran retsbygningen i Vancouver. Men da journalisterne begyndte at interessere sig for dem, gemte demonstranterne deres ansigter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff Vinnick/AFP/Ritzau Scanpix

De lignede og opførte sig som demonstranter.

Uden for retsbygningen i den canadiske by Vancouver stod de med skilte, hvorpå der med store bogstaver stod »Løslad Meng« og »Trump, stop med at mobbe os«, mens Huawei-chefen Meng Wanzhou inde i retssalen kæmpede imod at blive udleveret til USA.

Men demonstranterne gik ikke lige så meget op i Meng Wanzhous sag, som de så ud til. De var der som skuespillere, skriver The Guardian. Og de havde hver især modtaget cirka 520 kroner for to timers arbejde på det, som nogle af dem troede skulle være en filmoptagelse.

Det var først, da de dukkede op ved retsbygningen, at de forstod, hvad der foregik.

»Jeg føler mig snydt, misbrugt, vred, enormt ked af det og har følelser, jeg slet ikke kan beskrive,« har en af skuespillerne, Julia Hackstaff, siden skrevet på Facebook.

En anden demonstrant ved navn Ken Bonson bekræfter Hackstaffs version af protesten.

»Jeg fik at vide, at det eneste, jeg skulle gøre, var at sætte en time af til at holde et skilt. Nemt, ikke? Jeg er 20 år gammel og flyttede hjemmefra for nylig, så 520 kroner kan holde længe,« fortæller hun til The Toronto Star og indrømmer også, at hun ikke vidste, hvem Meng Wanzhou var:

»Jeg anede ikke, hvad jeg gik ind til.«

Huawei har hurtigt afvist at have haft noget som helst at gøre med protesten uden for retsbygningen, ifølge AP. Og Kinas ambassade i Ottawa har ingen kommentarer, skriver The Guardian.

Anholdt for at handle med udstyr til Iran

Den 47-årige Meng Wanzhou blev anholdt i lufthavnen i Vancouver 1. december 2018. Hun er koncernfinansdirektør i Huawei og datter af Huaweis stifter, Ren Zhenfei.

USA kræver hende udleveret fra Canada, fordi Huawei – den kinesiske smartphoneproducent – ifølge USA med hendes viden i det skjulte har handlet med og solgt udstyr til Iran.

Imens har hun ført den amerikanske bank HSBC bag lyset om forretningsforbindelsen til Iran, og det er ikke bare i direkte modstrid med de amerikanske sanktioner mod Iran – det er svindel, lyder amerikanernes anklage.

Meng Wanzhou har dog erklæret sig uskyldig i anklagerne mod hende. Hun mener ikke, at hun har forbrudt sig mod amerikanske sanktioner – for hun har ikke opholdt sig i USA. Kina har krævet hendes løsladelse, siden hun blev anholdt.