Jeff Bezos’ telefon blev hacket af saudisk kronprins: Fem måneder senere blev Khashoggi dræbt

Jeff Bezos, der ejer Amazon og avisen The Washington Post, fik i foråret 2018 sin telefon hacket – blot fem måneder før, en af avisens klummeskribenter blev brutalt myrdet.

Stifteren af Amazon, Jeff Bezos. Her med kæresten, nyhedsvært Lauren Sanchez. Fold sammen
Læs mere
Foto: Divyakant Solanki/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. maj 2018 modtog verdens dengang rigeste mand, Jeff Bezos, en privat besked fra kronprinsen af Saudi-Arabien, Mohammed bin Salman.

Det var fem måneder før, kronprinsen blev involveret i drabet på den regimekritiske saudiske journalist, Jamal Khashoggi, som arbejdede for The Washington Post. Og som er en avis, Jeff Bezos ejer.

Muligvis derfor fattede Bezos ikke mistanke, da han åbnede videofilen, som han havde modtaget fra kronprinsen. En fil, som dog også banede vej for saudiske hackere ind i milliardærens telefon.

Det skriver The Guardian, efter at der er blevet foretaget en såkaldt digital analyse af telefonen. The Guardian oplyser dog ikke, hvilken informationer der blev stjålet fra Bezos’ telefon – eller hvad disse blev brugt til.

Det står dog klart, at det efter, at milliardæren åbnede videofilen, kun tog få timer for hackerne at kopiere store dele af telefonens indhold, oplyser anonyme kilder med kendskab til analysen og dens resultater.

Det er en stor historie. Ikke bare, fordi den involverer en af verdens rigeste samt Saudi-Arabiens de facto-leder, som i de seneste år desperat har forsøgt at overbevise vestlige investorer om at vende blikket mod hans kongerige.

Men også, fordi den sætter en af Bezos’ skandaler i et nyt lys. Det gælder sagen om de mange erotiske SMSer, som Bezos havde sendt til sin elskerinde, og som – ni måneder efter hacket – blev lækket til sladderbladet National Enquirer.

Var det Saudi-Arabien, der stod bag? Og hænger hacket på nogen måde sammen med drabet på Jamal Khashoggi, der fandt sted fem måneder senere?

Saudi-Arabien har idømt otte personer hårde straffe for mordet på Jamal Khashoggi. Fem af dem er blevet idømt dødsstraf, mens tre andre er blevet tildelt 24 år i fængsel. Retssagen er dog vidt og bredt blevet kritiseret for at have frikendt Mohammed bin Salmans inderkreds – og kronprinsen selv.

FN-menneskerettighedseksperten Agnes Callamard har efterforsket drabet, som – mener hun – var en både »overlagt og planlagt« henrettelse. Agnes Callamard mener i øvrigt, at der er »troværdige beviser« for, at det var kronprinsen og hans topembedsmænd, der gav ordrer til drabet.

Ifølge The Guardian har også Callamard angiveligt læst den digitale rapport, som nu er blevet udfærdiget på baggrund af Bezos’ telefon. Og Agnes Callamard mener angiveligt, at analysen danner grundlag for at bede Saudi-Arabien om en forklaring, oplyser anonyme kilder til The Guardian.

Selv vil Callamard dog ikke kommentere, om der er forbindelser mellem hacket på Bezos’ telefon og drabet på Khashoggi, skriver The Guardian.