Japanske gidslers skæbne fortsat uvis

Japans regering og diplomater arbejder på højtryk for at få to gidsler frigivet. Tidsfristen, som terrorbevægelsen Islamisk Stat har fastsat til at betale løsesum, er overskredet.

JAPAN: En mor til et af de to japanske gidsler, der holdes fanget hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien, appellerede fredag til gidseltagerne om at frigive dem.

Tidsfristen, som Islamisk Stat har givet den japanske regering til at betale 200 millioner dollar i løsesum, udløb tidligere fredag, efter regeringen afviste at oplyse, om den er villig til at betale en løsesum. Diplomater siger dog ifølge Reuters, at det næppe bliver tilfældet.

Imens forsøger de japanske myndigheder via ukendte diplomatiske kanaler at forhindre, at de to gidsler ender i rækken af tilfangetagne, der er blevet henrettet af terrorbevægelsen.

Den japanske regering kom ifølge Reuters fredag også frem til, at den kke har lovhjemmel til at foretage et militært angreb på Islamisk Stat, på grund af de restriktioner der gælder for japansk militærs tilstedeværelse i udlandet.

Gidslerne er den 42-årige Haruna Yukawa, der blev fanget uden for byen Aleppo. Derefter rejste den 47-årige Kenji Goto, der er en erfaren krigskorrespondent, til Syrien i oktober i et forsøg på at hjælpe sin landsmand.

Fredag var det Kenji Motos mor, der på TV trådte frem og forklarede, at hendes søn ikke var en fjende af islam.

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, har givet sin regering besked på at gøre alt for at få de to landsmænd ud.

Japans myndigheder har over årene strammet kursen over for gidseltagere. Ved en gidselaktion i 1977 betalte den seks millioner dollar for at få frigivet to gidsler fra en venstreorienteret terrorgruppe, mens den i 1996 nægtede at betale for at få den japanske ambassadør i Peru fri, da han sammen med flere end 100 gæster blev taget som gidsel af en militant gruppe.

Ambassadøren og de andre gidsler blev efter mere end en måneds indespærring befriet af en peruviansk specialstyrke.