Japanske børn skal testes for strålingsskader

Der er frygt for, at stråling fra det ødelagte Fukushima har givet børn kræft i skjoldbruskkirtlen. 300.000 skal testes.

En ​​pige bliver testet for mulig radioaktiv stråling på et evakueringscenter efter atomulykken i Fukushima. Nu skal 300.000 børn, der bor i nærheden af det tidligere kraftværk testes for misdannelser på skjoldbruskkirtlerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON

Der er opstået en stigende bekymring blandt japanske forældre. Bekymringen skyldes, at flere forældre er begyndt at trække paralleller mellem atomkatastrofen i Fukushima og Tjernobyl.

Stråling fra atomulykken i Tjernoby i 1986 medførte, at over 6.000 børn og unge, der havde været i nærheden af kraftværket, efterfølgende fik konstateret kræft i skjoldbruskkirtlen. Derfor har flere japanske forældre med børn i nærheden af det ødelagte Fukushima-kraftværk gruet for konsekvenserne af de radioaktiveudslip.

Undersøgelse gav mere frygt

Mistanken om strålingsskader blandt børn og unge, der bor i nærheden af Fukushima, blev yderligere styrket for nylig. Det skete da nyhedsbureauet AFP kunne berette, at en uofficiel undersøgelse fastslog, at 10 ud af 130 børn, der var blevet evakueret fra Fukushima-by, havde hormonelle uregelmæssigheder i skjoldbruskkirtlerne.

Undersøgelsen gav kun mere næring til forældrenes frygt, og nu er de japanske sundhedsmyndigheder gået ind i sagen.

360.000 skal testes

Ifølge BBC blev de første 100 børn testet af de japanske sundhedsmyndigheder for uregelmæssigheder i skjoldbruskkirtlerne søndag. Herefter følger omkring 360.000 andre børn og unge, som var under 18 år, da atomkrisen i Fukushima begyndte.

Den japanske regering lover, at dem, der eventuelt vil have behov for behandling, vil modtage den straks.

Resultaterne fra de mange prøver vil ikke blive gjort tilgængelige for offentligheden.