Japanske aviser kræver Abes afgang

Trods det store valgnederlag søndag bliver den japanske premierminister, Shinzo Abe, på posten. Han varsler imidlertid en omrokering i regeringen.

Den japanske premierminister, Shinzo Abes, regeringsparti Liberale Demokratiske Parti (LDP) tabte søndag valget til parlamentets overhus.

LDP vandt 37 pladser i Overhuset efter søndagens valg, og partiet har dermed i alt 83 mandater ud af 242, da 46 af LDP's sæder ikke var på valg. I alt har Shinzo Abes regeringskoalition nu 103 mandater imod 133 før valget. Oppositionspartiet Det Demokratiske Parti (DPJ) sikrede sig 60 pladser og har 109 sæder i Overhuset. Halvdelen af Overhuset mandater var på spil ved søndagens valg.

Men det store nederlag får ikke den 52-årige premierminister til at trække sig tilbage. Det gjorde Shinzo Abe klart, da nederlaget var en kendsgerning.

- Jeg er fast besluttet på at overholde mine løfter, selv om situationen er alvorlig. Vi bliver nødt til at genskabe befolkningens tillid til landet og regeringen, sagde Shinzo Abe, efter at han havde erkendt, at han var skyld i det store nederlag.

Premierministeren varsler nu omrokeringer i kabinettet.

/ritzau/