Japansk akraftværk går ind i højrisikabel fase

I disse dage indledes en operation på det delvist nedsmeltede atomkraftværk Fukushima Daiichi, der kan betegnes som den mest risikable i kernekraftværkernes historie.

Arbejdere på Fukuhima-værket gør klar til den højrisikable manøvre at fjerne flere end 1.500 brændselsstave fra værkets reaktor 4. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Alt, hvad jeg kan gøre, er at bede til, at intet går galt.«

Sådan siger den tidligere kernekraftingenør og nuværende medlem af en nuklear japansk overvågningsgruppe Yasuro Kawai til New York Times forud for den formentlig mest risikable operation i samtlige atomkraftværkers historie.

I disse dage går Tepco, den udskældte ejer af det delvist nedsmeltede japanske atomkraftværk Fukushima Daiichi, nemlig i gang med at flytte flere end 1.500 uhyggeligt radioaktive brændselsstave med en sammenlagt radioaktivitet som 14.000 hiroshimabomber til en midlertidig, men væsentlig mere sikker opbevaring.

De hver især fire meter lange brændselselementer befinder sig i øjeblikket under meget sårbare omstændigheder i kernekraftværkets reaktorhal 4.

Af samme årsag anses det for et helt nødvendigt, men også stærkt risikabelt, skridt at få elementerne fjernet i det overordnede forsøg på at stabilisere værket.

Risiko for radioaktiv sky

Da den enorme tsunami ankom 11. marts 2011 og oversvømmede reaktorhallerne med totalt strømsvigt og flere nukleare nedsmeltninger til følge, var reaktor 4 ved et tilfælde ude af drift og samtlige brændselsstave af samme årsag deponeret i et stort bassin med kølevand. Sådan er standardproceduren for brændselsstave, der ikke er i brug, for bliver de eksponeret for fri luft, bliver de hurtigt overophedede og kan frigive meget store mængder radioaktivitet til omgivelserne.


Kort efter naturkatastrofen opstod der imidlertid en eksplosion i reaktorhal 4, hvorved bygningen blev stærkt beskadiget.

Umiddelbart efter skælvet og tsunamien var der frygt for, at der var slået revner i bassinet, der befinder sig væsentligt over grundniveau, og at kølevand af samme årsag væltede ud. Det ville ikke bare forurene omgivelserne med stærkt radioaktivt vand, men i høj grad øge risikoen for livstruende radioaktive udslip.

Af samme årsag har Tepcos hårdt prøvede medarbejdere siden skæbnedagen for godt og vel to et halvt år siden bestræbt sig til det yderste på at sikre kølevand til den ødelagte og stærkt radioaktive reaktorhal, som det er yderst vanskelig at inspicere grundigt.

Faren for jordskælv

Men nu er tiden inde til at indlede den yderst delikate og vanskelige manøvre at fjerne stavene. Og jo hurtigere, det går, desto bedre, for hvis der opstår et nyt, kraftigt jordskælv i området nord for Tokyo, risikerer vandet at sive helt væk fra brændselsstavene med store - nogle hævder uoverskuelige - konsekvenser.

Men det kan kun gøres ved at flytte stavene over i mindre vandbeholdere, hvorfra de kan videretransporteres ud af reaktorhallen til opbevaring i et nærliggende og langt mere sikkert, nyanlagt kølebassin.


Til det formål har Tepco udpeget 36 specialuddannede arbejdere, der kommer til at arbejde i grupper på seks i totimersskift. Ved reaktorhallen har man installeret en ny specialkran, der skal bistå arbejderne i det vanskelige job. Den skal kunne løfte 22 brændselsstave ad gangen i de midlertidige containere ud af hallen og over i det nye bassin.

Hver enkelt af den type operation vil ifølge BBC tage mellem syv og ti dage. Og forløber alt efter planen, vil reaktorhal 4 være tømt for brændselsstave ved udgangen af 2014.

Men hvis kranen undervejs taber en eller flere af stængerne – eller en hel vandcontainer med brændselsstave – kan konsekvenserne blive noget nær uoverskuelige, hævder kritikere.

»Hvis de taber stavene, vil man så hurtigt kunne indkapsle problemet, eller er der grund til at frygte en mere farlig kædereaktion? Der er simpelthen for mange ubekendte faktorer involveret,« fortsætter ingeniøren Kawai over for New York Times.

Enorm operation

Tepco understreger imidlertid, at man har taget en lang række sikkerhedsforanstaltninger. Blandt andet har man sikret, at kranen ikke kan tabe sin last, hvis strømmen går, ligesom kranens løfteevne er øget til det dobbelte af det maksimalt nødvendige, svarende til 180 ton.

Der ventes at gå 40-50 år, før Fukushima Daiichi-værket er helt dekontamineret, altså på enhver måde sikret for fremtidens generationer.

Den samlede pris for den gigantiske operation tør ingen spå om. Men tidligere har der lydt gæt på alt mellem 300 og 1.000 mia. kroner.