Japans sidste atomreaktor slukkes

Lørdag slukker Japan for sin sidst fungerende atomreaktor og efterlader dermed landet atom-frit for første gang siden 1966.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I lyset af sidste års atomkatastrofe på Fukushima-kraftværket siger Japan nu farvel til atomkraft. Lørdag begynder ingeniører ifølge Washington Post at afvikle det sidst fungerende atomkraftværk i byen Tomari på den japanske vestkyst.

Det er første gang siden 1966, at Japan bliver fri for atomkraft. Før Fukushima-ulykken producerede 54 atomreaktorer en tredjedel af landets samlede energiforsyning, men 17 af dem blev ødelagt af jordskælvet og den efterfølgende tsunami i marts 2011 eller lukket derefter på regeringens ordre. De resterende blev lukket ned efterfølgende, og nu er der altså kun en fungerende reaktor tilbage. Indtil søndag, hvor den ifølge ingeniørerne skulle være afviklet.

Men det er ikke udelukkende positivt, at Japan i hvert fald for en periode ikke kan løbe ind i en lignende katastrofe som sidste år. For landet er ressourceknapt og har derfor kæmpet med importen af dyrere fossile brændstoffer for at udfylde det hul, som den manglende atomenergi har efterladt sig.

Både politiske ledere og forretningstoppen frygter det økonomiske konsekvenser, der kan vise sig ved sommerens energimangler, og derfor bliver der fra flere sider opfordret til at genstarte enkelte af de reaktorer, der er blevet afviklet.

Hos kritikere vækker det dog harme, fordi de mener, at Japans myndigheder endnu ikke har gjort noget for at forbedre sikkerhedsstandarderne ved arbejdet med atomkraft.

Politikerne skal nedsætte et nyt atomsikkerhedsudvalg, men der er uenighed om, hvordan dette udvalg skal arbejde, og hvordan det skal samarbejde med den politiske ledelse. Derfor mener eksperter, at det kan tage flere måneder, før japanerne får den nye vagthund.