Japans regering nedtoner militært spørgsmål op til valg

Mens Shinzo Abes parti går til valg på at gennemføre "Abenomics", mener oppositionen, at han skjuler agenda.

Premierminister i Japan Shinzo Abe står til at få et stort flertal i overhuset, som japanerne søndag skal vælge medlemmer til. Abe går til valg på at gennemføre sin offensive finanspolitik "Abenomics". Scanpix/Kazuhiro Nogi
Læs mere
Fold sammen

Tokyo. Søndag er halvdelen af overhuset i det japanske parlament på valg. Men ørigets vælgere har ifølge japankendere været udsat for en mudret og tam valgkamp, hvor politikerne har talt forbi hinanden.

Lytter man til oppositionen til den konservative regering, så vil premierminister Shinzo Abe kaste sig ud i en upopulær ændring af forfatningen, hvis regeringen får to tredjedels flertal i overhuset.

Men den udlægning har regeringen afvist. Få dage før valget sagde næstformanden i Abes regerende Liberale Demokratiske Parti (LDP), Komura Masahiko, at regeringen ikke vil ændre forfatningen - selv med et to tredjedels flertal, som det også har i underhuset.

Efter Anden Verdenskrig - 1947 - har det været skrevet ind i Japans forfatning, at landet skal afstå fra at gå i krig og deltage i at løse internationale konflikter.

Abe har i årevis villet ændre forfatningen, så Japan igen får mulighed for at komme på banen militært.

Derfor skabte udtalelsen fra næstformand Masahiko ifølge Paul O'Shea, adjunkt i Japanstudier på Aarhus Universitet, stor opstandelse i oppositionen. Partierne uden for regeringen beskylder regeringen for at vildlede vælgerne, hvoraf mange er imod en forfatningsændring.

- Tanken om, at japanernes sønner kommer hjem fra krig i ligposer, er et kæmpe tabu i Japan. Det er ikke sket siden Anden Verdenskrig, og japanerne vil for alt i verden undgå, at det sker igen, siger Paul O'Shea.

Regeringen har undgået at tale om forfatningen og har ifølge journalist Asger Røjle, som er bosat i Tokyo, i stedet forsøgt at overbevise vælgerne om, at det trods alt går bedre med økonomien.

Forklaringen skal ifølge regeringen findes i Abes offensive finanspolitik, der er kendt som "Abenomics".

Men ifølge Asger Røjle skranter økonomien mildest talt. Det kan blandt andet ses på store fald i aktiemarkedet.

- Det prøver regeringen at skøjte hen over ved at sige, at hvis I vil have stabilitet, og hvis I vil have den økonomiske fremgang, som er lige på trapperne, så skal I holde fast i os som regering, siger Asger Røjle.

Meningsmålinger viser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at LDP vil få mere end dobbelt så mange stemmer som det største oppositionsparti, Det Demokratiske Parti.

/ritzau/