Japans premierminister vil træde tilbage

Den upopulære premierminister Naoto Kan vil formentlig træde tilbage den 30. august, siger hans økonomiminister.

Foto: YURIKO NAKAO. Japans premierminister Naoto Kan vil angiveligt træde tilbage ved udgangen af denne måned - hårdt presset af Fukushima-krisen og dårlig økonomi.
Læs mere
Fold sammen

På femte måned kæmper Japan med efterdønningerne af den galoperende atomkrise på det ødelagte Fukushima Daiichi kraftværk. Og nu ser det ud til, at krisen rækker helt ind i regeringens absolutte top.

Den hårdt pressede premierminister Naoto Kan vil formentlig træde tilbage ved udgangen af august, siger hans økonomiminister Kaoru Yosano ifølge flere medier. Yosane siger, at meddelelsen er fra Naoto Kan selv. Japans ministre har angiveligt allerede fået besked fra premierministeren om at "gøre deres bedste og forberede sig på afgangen."

Hvis Naoto Kans vitterligt går af, bliver hans efterfølger Japans sjette premierminister på bare fem år.

Både udenrigsministeren Seijii Maehara og finansministeren Yoshihiko Noda har åbent sagt, at de går efter posten som premierminister. Reuters har her en hel liste med bud på Naoto Kans efterfølger.

Fukushima spøger

Allerede inden jordskælvet og tsunamien var Naoto Kan upopulær blandt japanerne. Men da han var alt for længe om at indrømme omfanget af atomkatastrofen, sank hans betydeligt i meningsmålingerne. I dag bakker mindre end 20 procent af japanerne op om premierministeren.

Forsøg på at vise handlekraft og afvikle Japans atomkraftværker har ikke gjort megen gavn for Naoto Kan.

Og lige lidt hjalp det, at Naoto Kan i begyndelsen af august fik tre højtstående atom-chefer fyret for deres mangelfulde håndtering af Fukushima-krisen.

Billeder: Her rammer tsunamien Fukushima

Holdningen i den japanske befolkning er, at regeringen i mange år har været alt for venlig over for atomindustrien. For eksempel er nødvendige sikkerhedstjek af a-kraftværker blevet udsat, og gamle værkers lovbestemte levetid er blevet forlænget.

Fukushima-ulykken er den værste atomkatastrofe siden Tjernobyl i 1986. Læs en sammenligning af de to atomkatastrofer her. Mere end 200.000 japanere har været eller er stadig evakueret på grund af radioaktiviteten rundt om kraftværket, og strålingsfaren ventes at blive i op til flere årtier.

Japans atomkrise: Alle artikler om Fukushima