Japans atomkraftværker skal stresstestes

Tjek af atomkraftværker kan give japanerne en hed sommer.

JAPAN-QUAKE-NUCLEAR-DISASTER-ACCIDENT
Inskektører fra det internationale energiagentur, IAEA, på besøg ved det katastroferamte atomkraftværk Daiichi. Fold sammen
Læs mere

Modstandsdygtigheden på Japans mange atomkraftværker skal tjekkes i tilfælde af nye naturkatastrofer efter jordskælvet og tsunamien den 11. marts, der udløste en faretruende nedsmeltning af reaktorerne på Fukushima Daiichi-værket.

De japanske medier skriver onsdag, at økonomi- og industriminister Banri Kaieda har beordret de yderligere inspektioner af atomkraftværkerne.

Ministeren forsikrer, at der vil være tilstrækkelig med strøm i løbet af sommeren, hvor Japan traditionelt har det største forbrug af elektricitet. Netop strømforsyningen blev voldsomt svækket efter naturkatastrofen marts.

Siden den 11. marts har hovedparten af reaktorererne været lukket ned. Aktuelt er kun 19 ud af Japans 54 reaktorer i drift.

Flere bliver snart lukket i forbindelse med ordinær vedligehold, og derfor opfordres borgere og virksomheder til at spare på forbruget af elektricitet.

Mange indbyggere frygter for en reaktivering af reaktorerne efter Fukushima-ulykken, der anses for den værste atomkraftulykke siden Tjernobyl for 25 år siden.

De nye tjek af værkerne skal medvirke til at overbevise borgerne om, at sikkerheden er i orden, skriver de japanske medier.

- Sikkerheden på atomkraftværkerne er garanteret. De nye test skal forøge borgernes tryghed, siger Banri Kaieda.

Ministeren oplyser ingen detaljer om sikkerhedsundersøgelserne, og heller ingen dato for, hvornår de indledes.

Efter ulykken i Japan beordrede EU sikkerhedstjek af samtlige atomkraftværker i medlemslandene.

Undersøgelserne gik i gang den 1. juni, og har til formål at tjekke modstandskraften i tilfælde af jordskælv, oversvømmelse, ekstreme kulde- og varmegrader, snestorme, tornadoer og andre ekstreme forhold.

/ritzau/AFP