Japanere stadig bange for radioaktiv stråling

For tre år siden blev de evakueret fra deres hjem, da atomkraftværket Fukushima blev ramt af problemer. Nu vil japanerne helst ikke tilbage, selvom myndighederne presser på.

For tre år siden skete ulykken i Fukushima atomkraftværket. Dette foto er taget i november 2013, hvor pressen er inviteret på besøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Skrækken for radioaktiv stråling sidder stadig i dem. De japanske myndigheder vurderer ellers, at det er sikkert at vende tilbage til byen Miyakoji. Men de selvsamme beboere, der blev evakueret fra området for tre år i siden på grund af atomkraftulykken på Fukushima i marts 2011, har ikke den store lyst til at vende tilbage.

New York Times har talt med en række japanere, der alle er tvunget tilbage til byen. Det har kostet næsten 250 millioner dollars at få ryddet op i området. Nu er området erklæret for sikkert og planen om at genåbne det for beboerne er sat i gang.

Det betyder, at Kim Eunja og hendes mand ikke længere vil modtage en månedlig sum fra atomkraftværket, der betaler deres lejlighed i en by en times kørsel væk fra ulykkesstedet.

»Regeringen og medierne siger, at strålingen er blevet ryddet af vejen, men det er alt sammen løgne. Jeg vil gerne løbe væk, men jeg kan ikke. Vi har ikke flere penge,« siger hun til New York Times.

Selvom genåbningen er blevet udlagt som en sejr efter det katastrofale kollaps i Fukushima-værket, er mange af de tidligere beboere ikke lykkelige for det punktum, som man forsøger at sætte.

Ifølge New York Times kritiserer mange af beboerne atomkraftværkets operatør Tepco for at ikke have erstattet værdien af deres hjem. De har modtaget alt fra meget små beløb til kun halvdelen af boligens oprindelige værdi. Penge, der ikke er nok til at kunne starte forfra et andet sted.

Det har tvunget mange af de evakuerede til at leve med uvisheden tæt på. Og nu føler de sig pressede af myndighederne til at vende tilbage. Tepco tilbyder 9000 dollars i bonus til dem, der flytter tilbage inden slutningen af marts næste år.

»Tepco opfører sig urimeligt med kompensationen. Vi er ofrene. Skal vi gå med hatten i hånden til Tepco og bede om flere penge?« lyder fra det Yukei Tomitsuka, borgmester i Tamura, som Miyakoji hører under.

Ifølge New York Times forudser flere eksperter, at problemet i Miyakoji er en forvarsel om det der vil ske i de andre byer i takt med at oprydningen bliver færdiggjort. Der vil de evakuerede også føle sig pressede til at vende tilbage til et område, de ikke længere har lyst til at bo i.