Japaner og canadier vinder Nobelprisen i fysik

Takaaki Kajita og Arthur B. McDonald vinder Nobenprisen i fysik for deres forskning, der viser, at neutrinoer har masse.

Takaaki Kajita og Arthus B. McDonald vinder Nobenprisen i fysik for deres forskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

SVERIGE: Japaneren Takaaki Kajita og canadieren Arthur B. McDonald vinder nobelprisen i fysik i 2015, skriver The Royal Swedish Academy of Science i en pressemeddelelse.

De to fysikere vinder for deres samarbejde omkring opdagelsen af, at neutrinoer har masse.

Med andre og mere forståelige ord for ikke-fysikere betyder det, at de har løst et fysisk puslespil, som fysikere har kæmpet med at lægge i årtier.

»De to opdagelser fører til den konklusion, at neutrinoer, som længe er blevet betragtet som masseløse, skal have en vis masse, uanset hvor lille det er,« lyder det i pressemeddelelsen, der kalder det en »historisk opdagelse«.

Neutrinoer er efter fotoner og lyspartikler de mest talrige i kosmos. Og med opdagelsen kan fysikere verden over trække ærmerne op og dykke ned i det, der kan ændre vores opfattelse af verden.

»Nu fortsætter forsøgene over hele verden for at fange neutrinoer og undersøge deres egenskaber. Nye opdagelser om deres dybeste hemmeligheder må forventes at ændre vores nuværende forståelse af historie, struktur og universets fremtidige skæbne,« lyder det.

Under overrækkelsen forklarede komiteen, at opdagelsen kan få stå betydning for rumforskningen fremadrettet.

De to prisvindere modtager en pris på otte millioner svenske kroner, som skal deles ligeligt i mellem dem.