Japan vil bygge højhastighedstog i USA

Japans regeringschef lægger op til store investeringer i USA - blandt andet produktion af højhastighedstog.

Præsident Donald Trump siger på et fælles pressemøde med Japans premierminister, Shinzo Abe, at hans administration er stærkt indstillet på at styrke båndene mellem USA og Japan, og han kalder alliancen mellem de to lande for en hjørnesten for fred og stabilitet.

Abe siger efter drøftelser med Trump i Det Hvide Hus, at hans besøg i USA er begyndelsen på et nyt, stærkt økonomisk japansk-amerikansk samarbejde.

- Udvidelsen af et frit og retfærdigt marked baseret på love og regler, er en fordel for alle, siger han og fremhæver, at han har store forventninger til forhandlinger om fremtidig handel og investeringer.

Abe har blandt andet fremhævet, at Japan kan bygge højhastighedstog i USA, mens den japanske bilindustri og andre investorer har stor fokus på at styrke deres tilstedeværelse i USA.

Trump pointerer, at handlen skal være til begge parters fordel.

- Den må være fri og fair og til gensidig gavn, siger han.

Trump understreger, at hans administration vil vise, at alliancen mellem USA og Japan er urokkelig stærk.

- Vi vil styrke vores meget betydningsfulde alliance. Båndene mellem vore to nationer og venskabet mellem vore befolkninger er meget, meget dybt. Vi vil styrke disse bånd yderligere, siger han.

Alliancen mellem USA og Japan har i dag særlig stor betydning i forbindelse med Nordkorea og også for Japans administration af omstridte øer i en tiltagende rivalisering med Kina.

Efter pressemødet skulle Trump og Abe flyve ned til Palm Beach, Florida, for at tilbringe weekenden på Trumps feriested Mar-a-Lag

De kommer til at spille golf på en eller to af Trumps golfbaner i området.

Abe bliver dermed den udenlandske leder, som den nye amerikanske præsident kommer til at have tilbringe længst tid sammen med, siden han overtog præsidentposten den 20. januar.

Japanerne har signaleret, at de kan skabe 700.000 amerikanske job gennem en række private og offentlige investeringer i infrastruktur - blandt andet højhastighedstog.

/ritzau/Reuters