Japan overtager katastroferamt atomkraftværk

Energiselskabet, der ejer det atomkraftværket Fukushima, sælger sin aktiemajoritet til den japanske stat for 72 milliarder kroner.

Den japanske stat overtager kontrollen med det skandaleramte energiselskab Tepco, der leverer strøm til mere end 45 millioner mennesker i Tokyo og omegn. Det skriver BBC.

Handelsminister Yukio Edano har onsdag godkendt planen, der sikrer staten aktiemajoriteten i Tepco til gengæld for en hjælpepakke på en billion yen, som svarer til 72 milliarder kroner.

Tepco har hårdt brug for penge til oprydning og erstatninger efter atomkraftværket Fukushimas nedsmeltning i marts sidste år. Tre af kraftværkets reaktorer nedsmeltede efter jordskælvet og den efterfølgende tsunami, der ramte den japanske vestkyst og kostede over 15.000 mennesker livet.

Titusindvis af beboere i egnen omkring kraftværket blev evakueret efter katastrofen, der sendte radioaktivt materiale ud over et stort område.

Med aktiemajoriteten i hånden vil den japanske regering nu gennemføre en omfattende reform af Tepco, der er blevet skarpt kritiseret for at undervurdere risikoen for atomudslip som følge af naturkatastrofer og for at skjule sikkerhedsproblemer på sine kraftværker.

Som følge af katastrofen på Fukushima har Japan afskaffet atomkraft.