Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Voldsomme demonstrationer mod Japan i flere kinesiske byer har ført til arrestationer og forbud mod »ulovlige« demonstrationer i storbyer som Xien i vest, Guangzhoui syd og havnebyen Qingdao. Samtidig har flere japanske firmaer i Kina midlertidigt indstillet arbejdet.
Demonstrationerne er udløst af en strid mellem de to lande om en håndfuld ubeboede småøer i Det Østkinesiske Hav. Japan kontrollerer øerne, men begge lande gør krav på dem. Undergrunden i området menes at indeholde olie og naturgas, og farvandet er rigt på fisk.
I weekenden gik demonstranter i Kina amok på japanske butikker, biler med japanske mærker som Honda og Toyota, brændte japanske flag og opførte sig truende over for japanske statsborgere. I den sydlige by Shenzen bar demonstranter blandt andet et banner, der truede med »et blodbad i Tokyo«, og i Beijing kastede demonstranter flasker og æg mod den japanske ambassade.
- Hvis ikke Japan bakker ud, må vi gå i krig. Det kinesiske folk er ikke bange, sagde en 19-årig student, Shao Jingru, ifølge Reuters.
Striden er spidset til, efter at Kina har sendt seks inspektionskibe til øerne, og japanerne tilsvarende har sendt kystvagtfartøjer med helikoptere ombord til området for at overvåge, om kineserne bevæger sig ind i japansk territorium. Og de får nok at se til.
Reuters oplyste mandag eftermiddag, at 1000 kinesiske skibe er på vej til det omstridte farvand.
Den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta, er i øjeblikket i Tokyo og maner til besindighed:
- En fejltagelse på den ene eller anden side kan resultere i en voldelig konflikt, siger han ifølge BBC.
Samtidig giver den japanske udenrigsminister, Koichiro Gemba, også udtryk for, at de ubeboede øer er omfattet af en amerikansk-japansk sikkerhedstraktat.
Inden for det næste døgn rejser Panetta til Beijing for at mødes med blandt andet den afgående præsident, Hu Jintao, og ventes også her at bringe konflikten på dagsordenen.
Sikkerhedsekspert og lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet tror ikke på en storkonflikt mellem Asiens to største økonomier:
- Kineserne kunne have sendt rigtige krigsskibe til øerne, men det gjorde de ikke, så jeg tror, at de trækker tiden ud. Kineserne venter på, at de bliver så stærke, at andre til sidst ikke kan nægte dem de områder, de mener er deres, siger han.
Peter Viggo Jakobsen mener dog, at ikke risikoen for en storstilet væbnet konflikt, hvor også USA inddrages, er særlig stor:
- Det er klart, at hvis kineserne direkte begynder at angribe japanske skibe, kan der kommet noget, hvor USA er traktatmæssigt er forpligtet til at gribe ind. Men så længe kineserne holder det under radaren, forstået på den måde, at det i givet fald er amerikanerne, der skal til at skyde først, så tror jeg ikke, at amerikanerne vil gøre noget. De er heller ikke interesseret i en konfrontation med kineserne, vurderer Peter Viggo Jakobsen.