Japan mindes sine døde

Japanerne markerer, at det er et år siden, at landet blev ramt af det kraftigste jordskælv i landets historie.

Foto: Kimimasa Mayama. Pårørende til de døde holdt et minuts stilhed for de 15.850 døde og de 3.287, der stadig er savnet.
Læs mere
Fold sammen

Søndag klokken 6.46 dansk tid var det præcis et år siden, at Japan blev ramt af et voldsomt jordskælv og en dødbringende tsunami. En hændelse, der endte med at koste op mod 20.000 mennesker livet.

Et år efter at jordskælvet, der målte 9,0 på Richterskalaen, ramte i Stillehavet ud for Japans kyst, markerer japanerne de mange ofre ved at holde et minuts stilhed, når klokken viser 14.46 i Japan. Det skriver Expressen.se.

I hovedstaden Tokyo løber en formel ceremoni af stablen med deltagelse fra blandt andet premierminister Yoshihiko Noda samt kejser Akihito.

Allerede tidligt på morgenen lokal tid begyndte japanerne at samles i gruppen over store dele af landet. I byen Rikuzentakata fortæller den 42-årige kvinde Naomi Fujino, hvordan hun og hendes mor akkurat reddede sig selv, da kæmpebølgen skyllede ind over landet. Hendes far klarede den til gengæld ikke.

- Jeg ville redde folk, men jeg kunne ikke. Jeg kunne ikke engang hjælpe min egen far, siger hun til AP.

Jordskælvet, der ramte Japan, er det kraftigste, der er målt i landets historie. Selv et år efter er op mod 325.000 japanere stadig hjemløse.