Japan må udvide spærrezonen

Radioaktiviteten i området omkring det løbske Fukushima-atomkraftværk får nu Japan til at evakuere endnu flere beboere.

Politifolk i beskyttelsesdragter forhindrer nu med magt beboere og nysgerrige i at trænge ind i spærrezonen rundt om Fukushima 1-værket. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON

I Japan er der nu planer om at udvide den 20-kilometers evakueringszone, som siden midten af marts har været opretholdt rundt om det havarerede Fukushima 1 atomkraftværk.

Udvidelsen skyldes forhøjede niveauer af radioaktiv stråling, skriver flere japanske medier mandag. Op mod 200.000 japanere er blevet evakueret fra området, og det er nu strengt forbudt at færdes inden for spærrezonen.

Den japanske avis Asahi skriver i dag, at regeringen vil udvide zonen til 30 kilometer i visse områder, afhængig af vindretningen. De berørte beboere vil få en uge til at forbederede sig på at forlade deres hjem.

Desuden har mere end 5.000 indbyggere i landsbyen Iitate, ca. 39 kilometer fra atomkraftværket, har allerede fået besked på at gøre klar til en evakuering.

Foruden USA og Australien har både Det Internationale Atomenergi Agentur og miljøorganisationen Greenpeace tidligere forsøgt at få Japan til at udvide zonen, men regeringen har hele tiden nægtet.

Ingen fremskridt

Mandag håber de hårdtarbejdende teknikere på Fukushima 1 at kunne stoppe med at pumpe radioaktivt vand ud i Stillehavet.

Ifølge japanske medier er de ikke kommet nævneværdigt tættere på at få værkets fire løbske reaktorer under kontrol, selvom det modsatte ellers var meldingen i sidste uge.

Det er nødvendigt at få genetableret kølingen af reaktorerne for at kunne forhindre de overophedede brændselsstave i at smelte.

Kerneprocessen i samtlige reaktorer enten var- eller blev standset da jordskælvet og tsunamien ramte Japan den 11. marts. Men selvom der altså ikke er "tændt" for det radioaktive brændsel er det stadig meget varmt.

Der har tidligere været rapporter om at den radioaktive kerne i reaktor to var smeltet igennem sin trykbeholder og videre ud på det underliggende betongulv.

Regerings officielle talsmand nedtoner dog risikoen for et massivt udslip af radioaktivt materiale.

- Risikoen for, at situationen på atomkraftværket vil forværres og medfører nye udslip af radioaktivt materiale, er nu betydelig mindre, lyder det fra talsmanden Yukio Edano.

Japans premierminister Naoto Kan har i dag indrykket et åbent brev i flere aviser verden over. I brevet takker han omverdenen for den enorme hjælp, som Japan har modtaget den seneste måned.
Læs takkebrevet her.