Japan lukker radioaktivt vand ud i Stillehavet

Tonsvis af grundvand fra det ødelagte japanske atomkraftværk lukkes ud i havet under et kontrolleret udslip.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REDMOND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JAPAN: Operatørerne af det forulykkede japanske atomkraftværk Fukushima I vil onsdag begynde på at lukke 560 ton radioaktivt grundvand ud i Stillehavet.

Ifølge Reuters sker det med de lokale fiskeres »smertelige accept«, efter de gennem to år har kæmpet for, at områdets i forvejen stærkt reducerede fiskeri ikke lider mere skade.

Firmaet Tepco, der står bag Fukushima-værket, har siden ødelæggelsen 11. marts 2011 rent bogstaveligt kæmpet for at inddæmme de katastrofale følger af udslip fra værket. Fukushima-værkets reaktorer havarerede efter et jordskælv, som udløste en efterfølgende tsunami, der forårsagede strømsvigt, eksplosioner og en delvis nedsmeltning af tre reaktorer på værket.

Tepco har siden opført store tankanlæg, hvor vand fra reaktorerne og fra undergrunden pumpes over i og opbevares, men lagerkapaciteten i de flere end 1.000 opbevaringstanke er ved at være opbrugt, selv om der stadig etableres nye.

Det forurenede vand som nu lukkes ud, er grundvand der ikke er nået at løbe ind under reaktorernes fundamenter, og som derfor skønnes ikke at udgøre en fare for miljøet.

Anderledes ser det ud med det grundvand, der løber ind under fundamenterne, hvor det blander sig med højradioaktivt kølevand fra reaktorerne. Tepco vurderer, at det drejer som om 400 ton - om dagen.

Dette vand pumpes op separat og lagres i det enorme tankanlæg, indtil det bliver besluttet, hvad der skal ske med det.

Et avanceret rensningsanlæg, der skulle udskille de farligste stoffer, har aldrig fungeret, siden det blev etableret for to år siden.

Nu er det lukket, efter en beslutning tidligere på ugen.