Japan har nomineret Trump til Nobels Fredspris – på opfordring af Det Hvide Hus

Japans premierminister kan ikke bekræfte, at han har nomineret Donald Trump til Nobels Fredspris. Men han vil heller ikke afvise det. Tværtimod.

USAs præsident Donald Trump og Japans premierminister Shinzo Abe deltog i en fælles pressekonference, efter de mødtes i Washington D.C. i juni 2018. Nu har Shinzo Abe formentlig nomineret Trump til Nobels fredspris. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW

Den er god nok. Japans premierminister har formentlig – nøjagtigt som Trump hævdede i en tale i sidste uge – nomineret USAs præsident Donald Trump til Nobels Fredspris.

Det har Det Hvide Hus nemlig bedt ham om. Det skriver NBC News, efter at en landsdækkende japansk avis afslørede det søndag.

Ifølge den japanske avis havde Det Hvide Hus selv henvendt sig til Japans premierminister Shinzo Abe og »uformelt« bedt ham om at nominere Donald Trump til den prestigefyldte pris. Han skulle nomineres til prisen for sit arbejde med Nordkorea.

Shinzo Abe har ikke bekræftet, at han skal have nomineret Donald Trump til prisen. Men han har omvendt heller ikke afvist det. Tværtimod har han sagt, at han »ikke siger, at det ikke er sandt,« skriver CNN.

I samme ombæring har den japanske leder givet udtryk for, at han værdsætter Trumps arbejde for at få Nordkorea til at nedruste sit atom- og våbenprogram.

Han siger i øvrigt, at han fortsat vil støtte præsidentens arbejde imod Nordkoreas missilmagt og kidnapninger.

Shinzo Abe forklarer dog, at han ikke kan bekræfte, at han har nomineret Donald Trump til fredsprisen, fordi nomineringerne til den pris som regel foregår i hemmelighed.

Fredag brystede præsident Donald Trump sig af nomineringen. I en tale, hvori præsidenten erklærede national undtagelsestilstand ved grænsen, kom han blandt andet ind på forholdet til Japan og Nordkorea.

»Premierminister Abe af Japan gav mig den smukkeste kopi af et brev, han har sendt til de mennesker, som uddeler noget, der bliver kaldt for Nobels Fredspris,« fortalte præsidenten i sin tale:

»Han sagde: Jeg har nomineret dig, eller respektfuldt på vegne af Japan beder jeg dem give dig Nobels Fredspris. Jeg sagde: Tak.«