Japan fjerner Sydkorea som privilegeret handelspartner

Den japanske regering vil af hensyn til den nationale sikkerhed fratage Sydkorea privilegeret handelsstatus.

Japans handelsminister, Hiroshige Seko, oplyser på et pressemøde natten til fredag dansk tid, at Sydkorea fra 28. august vil blive frataget sin priviligerede handelsstatus. Toshifumi Kitamura/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tokyo. Japan vil fjerne Sydkorea fra en liste over lande med privilegeret handelsstatus.

Planen er natten til fredag dansk tid blevet godkendt af den japanske regering.

Det oplyser Japans handelsminister, Hiroshige Seko, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Med godkendelse bliver Sydkorea fjernet fra Japans såkaldte "hvidliste" over lande, som bliver pålagt et minimum af kontrol i forhold til eksport.

- Regeringen har under et møde i dag godkendt en ændring af loven om eksportkontrol. Sydkorea, det eneste asiatiske land på listen, vil blive fjernet, siger handelsministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.

Beslutningen, som er blevet mødt af stærke protester i Sydkorea, træder i kraft 28. august.

Meldingen kommer, en måned efter at Japan har sat begrænsninger på eksporten af tre typer af materiale, der blandt andet er vigtige for Sydkoreas produktion af smartphones og hukommelseskort.

Beslutningen er truffet af hensyn til den nationale sikkerhed, lyder det fra Japan, der henviser til utilstrækkelig sydkoreansk kontrol.

Sydkorea vil svare "bestemt" på Japans "uretfærdige" beslutning, siger Ko Min-jung, der er talsmand for Sydkoreas præsident, Moon Jae-in.

USA har tidligere opfordret Japan og Sydkorea om at lægge deres uenigheder til side.

Sydkorea er det første land nogensinde, der er blevet fjernet fra den japanske hvidliste.

Tiltaget betyder, at hundredvis af produkter, der kategoriseres som "følsomme", vil blive underlagt strammere kontrol i forbindelse med eksport til Sydkorea.

Det vil dog få større symbolsk end økonomisk betydning for Sydkorea, vurderer eksperter.

- Det vil kun have begrænset betydning for den sydkoreanske økonomi, siger den japanske seniorøkonom Hajime Yoshimoto til AFP.

Den japanske handelsminister understreger ligeledes, at tiltaget ikke vil påvirke den globale handel.

- Der er ikke tale om en handelsembargo, siger han.

- Vi mener ikke, at det vil påvirke den globale forsyningskæde eller påvirke japanske virksomheder, at vi fratager Sydkorea særbehandling.

Beslutningen er den seneste udvikling i en langvarig konflikt mellem de to lande om kompensation til sydkoreanere, som japanske virksomheder anvendte som tvangsarbejdere under Anden Verdenskrig.

Japan har givet udtryk for, at erstatningskravet har medført en svækket tillid til Sydkorea.

/ritzau/