Janukovitj ser stadig sig selv som Ukraines præsident

Viktor Janukovitj, Ukraines væltede præsident, vil vende tilbage som sit lands leder i det øjeblik, omstændighederne gør det muligt. Det sagde han på tirsdagens pressemøde.

»Så snart omstændighederne tillader det - og jeg er sikker på, at der ikke går lang tid - vil jeg uden tvivl vende tilbage til Kiev«. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Viktor Janukovitj, der efter blodige kampe i Kievs gader blev væltet som Ukraines præsident for knap tre uger siden, har på ingen måde opgivet at vende tilbage som sit lands leder.

»Jeg er fortsat ikke bare den eneste legitime præsident i Ukraine, men også øverstkommanderende for Ukraines militær,« sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP på et pressemøde tirsdag i den russiske by Rostov ved Don.

Viktor Janukovitj har flere gange de seneste par uger fastslået, at han ser sig selv som Ukraines legitime præsident.

»Så snart omstændighederne tillader det - og jeg er sikker på, at der ikke går lang tid - vil jeg uden tvivl vende tilbage til Kiev,« sagde han på pressemødet.

Her gav han desuden udtryk for, at det nye midlertidige styre i Ukraine »før eller siden« vil blive stillet til regnskab.

»Det vil blive gjort ansvarligt for de lidelser, den ukrainske befolkning gennemgår,« sagde Janukovitj.

Han benyttede samtidig lejligheden til at beskylde de nye magthavere for at være skyld i, at halvøen Krim kan ende på russiske hænder, når borgerne på den ukrainske halvø ved en folkeafstemning søndag tager stilling til tilhørsforholdet.

Den afsatte præsident kritiserede på pressemødet USA for at yde lån til den midlertidige regering i Kiev. Viktor Janukovitj henviste til, at amerikansk lov forbyder at yde økonomisk støtte til regeringer, som er kommet til magten ved militærkup.

Med tirsdagens optræden afkræftede Viktor Janukovitj rygterne, der fik næring på de sociale medier i sidste uge, om hans død.